17/09/2018

VIŠA STRUČNA ZVANJA U MUZEJU SLAVONIJE

Muzej Slavonije, najveći nacionalni muzej u Hrvatskoj, trenutno zapošljava 23 djelatnika. Kontinuirana edukacija i usavršavanje, bez obzira na vrstu radnog mjesta, odraz su uspješnog kolektiva i jasne vizije o načinu upravljanja kulturnom baštinom o kojoj Muzej skrbi.

Hrvatsko muzejsko vijeće je na temelju izvješća Stručnog povjerenstva za ocjenjivanje stručnih i znanstvenih radova u muzejskoj struci na sjednici održanoj 26. travnja 2018. godine ocijenilo da djelatnici Muzeja Slavonije ispunjavaju uvjete za stjecanje višeg stručnog zvanja. Tom odlukom, Sanja Dušić stječe zvanje višeg muzejskog tehničara, Andreja Šimičić stječe zvanje višeg kustosa, a Ante Grubišić stječe zvanje muzejskog savjetnika.

Sanja Dušić je zaposlena u Restauratorsko konzervatorskom odjelu Muzeja Slavonije na poslovima neposredne i aktivne zaštite građe, ali i poslovima preventivne i pasivne konzervacije. Muzej skrbi o izuzetno velikom broju vrijednih baštinskih predmeta, a upravo zbog toga je kontinuirana edukacija djelatnika Muzeja Slavonije ključna. Andreja Šimičić je voditeljica Odjela za umjetnički obrt. Predmete umjetničkog obrta Muzej prikuplja od početaka svog djelovanja. Fundus Odjela čine namještaj i kućni i osobni satovi, umjetničke slike te razni umjetnički oblikovani uporabni i ukrasni predmeti od keramike, stakla i metala, tematski podijeljeni u zbirku sakralnih predmeta, rasvjetnih tijela, odjeće, modnog pribora, plesnih rasporeda, igračaka, nakita, glazbenih instrumenata. Ante Grubišić je voditelj Povijesnog odjela. Osnutkom Muzeja, s prvom donacijom koja je sadržavala i staro oružje započelo je sakupljanje građe povijesnog sadržaja i značenja koja je pohranjena u zbirkama današnjeg Povijesnog odjela. Bogatstvo i raznolikost fundusa Povijesnog odjela odražava se već u brojnosti, kompleksnosti i veličini zbirki, koje obuhvaćaju razdoblje od 16. do 20. st., a po sadržaju, podrijetlu i značenju, građa se većim dijelom odnosi na povijest grada Osijeka i Slavonije.

Viša kustosica, Andreja Šimičić, voditeljica Odjela za umjetnički obrt Muzeja Slavonije

U procesu očuvanja i prezentacije baštine suradnja kustosa i muzejskih tehničara je presudna, a o tome govore brojni reprezentativni izložbeni postavi, sudjelovanje na stručnim i znanstvenim skupovima, kao i brojne, izuzetno vrijedne izdane publikacije. Sinergija i međusobna podrška djelatnika Muzeja Slavonije ključ su projektne i programske uspješnosti, a ovom prigodom u ime svih djelatnika Muzeja Slavonije, kolegicama Dušić i Šimičić, te kolegi Grubišić čestitamo na dosadašnjem radu i želimo brojne, uspješne projekte u budućnosti.

Skip to content