11/09/2018

Izložba fotografija “Lica Osijeka”

U srijedu 12. rujna, s početkom u 17:00 sati, u Muzeju Slavonije, Generalni konzulat Mađarske u Osijeku otvara izložbu fotografija pod nazivom “Lica Osijeka” članova Focus grupe.

Focus grupu je 1977. godine osnovao dr. László Lajos u Pečuhu, a članovi su: Tamás Borbély (1950.), Örs Harnóczy (1947.), Ferenc Pap Kálmándy (1950.), Péter Marsalkó (1954.). Za njihov rad karakteristična je progresivna i emocionalna fotografija. Tijekom četiri desetljeća imali su bezbroj izložbi u Mađarskoj i inozemstvu, gdje su im fotografije više puta nagrađivane. Svoje fotografske radove više puta su objavili u obliku kataloga i knjiga. Članovi grupe su tijekom više desetljeća imali i odvojene pikselne puteve, međutim za njih je u konačnici uvijek bilo najvažnije zajedništvo, te radost stvaralaštva.

Njihov posljednji rad je bio pod nazivom „Lica Pečuha“. Uz pomoć skoro 100 crno-bijelih fotografija dokumentirali su predstavnike najširih slojeva građanstva. Cjelina u dijelovima! Smatrali su da se i iz tog manjeg uzorka može iscrtati lice grada, čak iako je ponekada pjegavo, tmurno ili pak naborano. Iz tog materijala u rujnu 2017. pripremili su izložbu u Osijeku.

Upravo tada su dobili poziv za pripremu projekta pod nazivom „Lica Osijeka”. U pripremi ove izložbe sudjelovali su ljudi iz različitih sfera javnog života grada Osijeka, ali i osobe koje svakodnevno susrećemo na ulicama. Sve fotografirane osobe svojim posebnostima oslikavaju grad i čine ga jedinstvenim, a da je tome doista tako moći će se uvjeriti posjetitelji izložbe koja se otvara u srijedu 12. rujna s početkom u 17:00 sati, u Muzeju Slavonije, na adresi Trg Sv. Trojstva 6. Ulaz je slobodan za sve posjetitelje. Dobrodošli u Muzej Slavonije!

Skip to content