18/10/2018

PROGRAM OBILJEŽAVANJA EUROPSKE GODINE KULTURNE BAŠTINE U OSIJEKU

Konzervatorski odjel u Osijeku u suradnji s kulturnim institucijama grada Osijeka obilježiti će Europsku godinu kulturne baštine brojnim predavanjima, izložbama, predstavama, koncertom i filmskom večeri. Obilježavanje je započelo 29. rujna 2018. u Državnom arhivu u Osijeku Prezentacijom novih mrežnih stranica Državnog arhiva u Osijeku s objavom digitaliziranih fotografija iz fundusa ustanove, a nastavlja se tijekom listopada i studenog na različitim lokacijama. 

U petak 19. listopada 2018. u 11:00 sati u Muzeju Slavonije, na Trgu Svetog Trojstva 6, održat će se predavanja viših savjetnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Vlaste Budiše na temu “Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i rad Konzervatorskog odjela u Osijeku”, Ive Papić “Zaštita i obnova srednjovjekovnih crkvi na području nadležnosti Konzervatorskog odjela u Osijeku” te Snježane Klarić Čuljak i Željka Hnatjuka konzervatora-restauratora iz Restauratorskog odjela Osijek na temu “Obnova crkve Svetog Duha u Feričancima”. Nakon predavanja Državni arhiv u Osijeku prikazati će dokumentarne filmove o Tvrđi i Osijeku snimljeni početkom 70-ih godina.

Program obilježavanja Europske baštine 2018. nastavlja se tijekom mjeseca listopada i studenog kada sve zainteresirane očekuju brojni prigodni sadržaji. U obilježavanju Europske godine kulturne baštine uključile su se mnoge kulturne i muzejske institucije grada Osijeka, od kojih Konzervatorski odjel u Osijeku, Grad Osijek, Agencija za obnovu osječke Tvrđe, Arheološki muzej Osijek, Muzej Slavonije, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, Državni arhiv u Osijeku, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Gradska inicijativa “Ne rušite više staru Baranju”, Restauratorski odjel Osijek i Odjel za arheologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku.

U Muzeju Slavonije će se ovim povodom 25. listopada u vremenu od 11:00 do 14:00 sati održati radionica na temu “Grandma s Story” na kojoj će biti predstavljen istoimeni međunarodni projekt, odabrani tekstilni predmeti iz zbirke Etnološkog odjela te rad studenata Akademije za kulturu i umjetnost iz Osijeka, dok nas 8. studenog očekuje otvorenje izložbe “Veliki rat i 1918. kontinuitet, diskontinuitet, nasljeđe”, autora Branka Miličića.

Svi događaji su besplatni za posjetitelje.

Skip to content