20/11/2018

OTVORENJE IZLOŽBE “SV. TROJSTVO”

U obilježavanje Europske godine kulturne baštine 2018. uključuje se i Muzej Slavonije otvorenjem izložbe „Sv. Trojstvo“. Otvorenje izložbe održat će se u Muzejski četvrtak 22. studenog, s početkom u 12:00 sati.  

Ova izložba ujedno i virtualna. Naime, ona se građanima Osijeka predstavlja povodom međunarodnog i međuinstitucionalnog projekta “Vjerujem. Stoga jesam. / I believe. Therefore I am. “ kojemu je nositelj Pokrajinski muzej u Mariboru. Cilj projekta je uspostavljanje kontakata, provođenje kulturnog dijaloga te prenošenje poruka mira i tolerancije kroz suradnju  kulturnih institucija u Sloveniji, Hrvatskoj i ostalim europskim državama. Povodom otvorenja izložbe „Sv. Trojstvo“  Regionalni muzej Maribor će na svoju internet  stranicu postaviti podatke o izložbi.

Barok je snažna poveznica Maribora i Osijeka, dvaju najvećih i ujedno prijateljskih gradova, smještenih na rijeci Dravi. Virtualnom izložbom Sveto Trojstvo predstavljamo najveću baroknu skulpturu u Hrvatskoj podignutu 1729. godine na središnjem trgu osječke Tvrđe. Spomenik je dala podići barunica Ana Marija Petraš, kći generala Beckersa i udovica generala i zapovjednika osječke tvrđave Maximiliana Patraša. Spomenik, postavljen kao zavjet protiv kuge, krase skulpture svetaca zaštitnika od te zarazne bolesti sv. Sebastijana, sv. Roka, sv. Rozalije, sv. Franje Ksaverskog, sv. Karla Boromejskog, te Sveto Trojstvo, a u podnožju spomenika su skulpture Immaculate, sv. Josipa, sv. Ivana Nepomuka i sv. Katarine.

Autor izložbe je Grgur Marko Ivanković, viši kustos Muzeja Slavonije.

Svim posjetiteljima želimo srdačnu dobrodošlicu na otvorenje izložbe.

Poveznica na virtualnu izložbu: OVDJE

Skip to content