07/05/2019

Otvorenje izložbe: Janez Puhar – prvi slovenski fotograf

Povodom obilježavanja “Dana Slovenije u Slavoniji”, u Muzeju Slavonije se u ponedjeljak 13. svibnja s početkom u 18:00 sati otvara izložba “Janez Puhar – prvi slovenski fotograf”, nakon čega slijedi predavanje Petre Puhar na temu “Janez Puhar iz Kranja – izumitelj fotografije na staklo”.

Dane Slovenije u Slavoniji veleposlanstvo Republike Slovenije organizira već četvrtu godinu zaredom. Slobodno se može procijeniti kako je ovaj projekt svakom godinom uspješniji, a priredbe su vidljivije te sve posjećenije. U znaku Kranja otvorit će se izložba o prvom slovenskom fotografu Janezu Puharu, a veza između Osijeka i Maribora simbolički će ojačati sadnjom najstarije loze na svijetu – mariborske stare vinove loze.
Za odličnu promociju Slovenije u Osijeku zaslužni su naši brojni prijatelji i partneri iz Slovenije i Slavonije, a u pripremi događaja uvijek sudjeluje i kulturna udruga Slovenaca Stanko Vraz iz Osijeka. Ove godine će biti Dani Slovenije u Slavonije posvećeni kulturnoj baštini, zelenoj energiji i robotici. Susrest ćemo se s učenicima, studentima, poklonicima kulturi i poslovnim ljudima. Ponovno će se obilježiti Svjetski dan pčela, 20. svibnja, koji je proglašen na inicijativu Slovenije. Posebno nas raduje posjet gradonačelnika Maribora i Kranja, čime će se na najbolji mogući način obilježiti prijateljstvo Osijeka s ovim slovenskim gradovima.

Janez Puhar, rođen u Kranju 1814. godine, bio je prvi slovenski fotograf koji je u 1842. godini – samo dvije godine nakon proglašenja Daguerrova izuma fotografije u Parizu (1839) – razvio svoj jedinstveni postupak fotografije na staklu. Tim izumom stavio je Sloveniju na svjetsku kartu fotografskih dostignuća. Inovaciju nazvao je hyalotipija ili svjetlopis. Njemu u čast pojavljuje se također naziv “puharotipija”. U siječnju 1851. godine izum mu je priznala bečka Akademija znanosti.

U lipnju 1852. godine Francuska akademija je Janeza Puhara proglasila izumiteljem fotografije na staklu te mu je dodijelila naslov počasnog člana.

Ulaz na događaj je besplatan za sve posjetitelje.

Skip to content