28/10/2020

Izložba “Priče Židova”

Muzej Slavonije, od četvrtka 29. listopada 2020. ugošćuje izložbu Priče Židova koju postavlja  kolektiv Muzeja osobnih priča. Riječ je o društveno angažiranom triptihu koji je građen od portreta 26 članova Židovske općine Osijek s njihovim osobnim narativima koji se mogu vidjeti na televizijskom prijemniku postavljenom u centralni prostor  uz vedute osječke arhitekture, fotografije zgrada čiji su vlasnici bili  Židovi. Izložba tematizira nestajanje jedne male zajednice čiji su narativi zapisani kao osobna svjedočanstva.

Priče Židova predstavljaju branu od brisanja prisutnosti.

Priče Židova predstavljaju branu od brisanja prisutnosti. Isticanje osobnih sjećanja otvara važnost iskustva pojedinaca koji progovaraju o svojem odrastanju u Osijeku, susretanju s predrasudama, holokaustom, ali i o svojem doprinosu obrani grada u vrijeme Domovinskog rata, znanosti,  medicini, kulturi.

U fotografijama Jasenka Rasola osjeća se subjektivni doživljaj nestajanja osječke židovske zajednice i fizičko uklanjanje zgrada u vlasništvu osječkih Židova uz razumijevanje da je u prošlosti bilo i prelako i prešutno organizirano izbrisati tisuće života i njihov značaj. To brisanje nisu samo napravili ustaše i Nijemci u vrijeme Drugog svjetskog rata nego i nakon njega komunistička vlast koja je rijetkim preživjelim Židovima oduzimala imovinu i nerijetko ih proglašavala neprijateljima poretka. Izložba je nastala u suradnji autorskog tima –  Martina Globočnik, Morana Komljenović, Jasenko Rasol Miroslav Sikavica, Dražen Žerjav uz asistenciju Igora Kuduza.

Izložba će biti otvorena do prosinca 2020. godine, a moći će se posjetiti od utorka do subote u radnom vremenu od 10:00 do 18:00 sati. Molimo drage posjetitelje da prilikom posjete Muzeju Slavonije uvažavaju smjernicama za sprečavanje širenja Covid-19.

 

Skip to content