28/10/2020

Izložba “Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka”

Dugo najavljivana izložba Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka  otvara se u četvrtak 29. listopada 2020. u Muzeju Slavonije. Otvorenje izložbe zamišljeno je kao cjelodnevni događaj, a građani mogu saznati više o životu osječkog odvjetnika i kolekcionara od 10:00 do 18:00 sati. 

Grad Osijek u suradnji s nizom europskih gradova i kulturnih institucija uključuje se u projekt Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage ofthe Danube Region/ Ponovo otkriti, izložiti i iskoristiti skrivenu židovsku baštinu, s ciljem otkrivanja skrivenih potencijala u židovskom kulturnom bogatstvu, njezine tradicijske baštine, svakodnevice, ostavštine poznatih i priznatih pojedinaca. Muzej Slavonije prepoznao je mogućnost prezentacije vrijedne ostavštine dr. Hermanna Weissmanna te u četvrtak predstavlja izložbeni i izdavački projekt u sklopu kojega će se predstaviti vrijedna kulturno-povijesna zbirka poznatog Osječanina, ali i ispripovjedati zanimljiva obiteljska priča. Ministarstvo kulture također je, uz Grad Osijek, podržalo muzejsku inicijativu.

Ovaj vrijedan projekt rezultat je suradnje istraživačkog tima u kojemu se nalaze Branislav Miličić, Grgur Marko Ivanković, Andreja Šimičić i Marina Vinaj, Ivan Roth, Martina Gavran Španiček, Gabrijela Baričić i Ivana Knežević Križić. Projekt je realiziran uz svesrdnu pomoć Židovske općine Osijek te dr. sc. Ljiljane Dobrovšak s Instituta Ivo Pilar.

Prigodno, u 09:00 sati predviđena je tiskovna konferencija za predstavnike medija, nakon koje od 10:00 do 18:00 sati posjetitelji mogu uživati u otvorenju izložbe predviđenom kao cjelodnevno događanje. U pratnji posjetitelja biti će autori izložbe.

Izložba će biti otvorena do prosinca 2020. godine, a moći će se posjetiti od utorka do subote u radnom vremenu od 10:00 do 18:00 sati. Molimo drage posjetitelje da prilikom posjete Muzeju Slavonije uvažavaju smjernicama za sprečavanje širenja Covid-19.

Skip to content