29/11/2016

Izložba “Osječki velesajam na fotografijama iz fundusa Muzeja Slavonije”

Izložbom Osječki velesajam širokoj se javnosti predstavljaju fotografije i foto-albumi Velesajma koji se, od 1925. do 1932. godine, odvijao na trima lokacijama u gradu Osijeku. Od 1927. do 1932. godine izložbe osječkog Velesajma odvijale su se na onodobnom Viječnićkom trgu, danas Park kralja Petra Krešimira IV.

Muzej Slavonije u Zbirci fotografija čuva četiri albuma s fotografijama osječkih Velesajmova iz 1928. i 1929. godine koje je snimio osječki fotograf Vladimir de Bode, te stotinjak pojedinačnih fotografija s motivima Velesama. Osim foto-albuma i nekoliko originalnih fotografija na izložbi se može doživjeti ugođaj Osječkog velesajma na povećanjima fotografija najajtraktivnih izložbenih paviljona i štandova.

Izložba osim fotografske građe sadrži i originalne plakate, kataloge, diplome i medalje s pojedinih osječkih Proljetnih i Jesenskih velesajamskih izložbi.

Posebnu atrakciju izložbe predstavlja nekoliko stiliziranih ambijentalnih segmenata velesajamskih štandova u sklopu kojih su izložene originalne fotografije i predmeti (s fotografije) koji se danas čuvaju u raznim zbirkama Muzeja Slavonije, a koji su nekoć bili izloženi na Osječkom velesajmu.

Posjetitelji koji su zainteresiraniji za ovu vrlo zanimljivu, no potpuno zaboravljenu, osječku temu mogu na izložbi sjesti i pogledati na televizijskom ekranu skenirane fotografije Osječkog velesajma koje zbog maloga formata, i smještaja u albumima, ne bi bilo moguće primjereno razgledati.

Izložba ima katalog u kojem je reproduciran izbor fotografija Osječkog velesajma s popratnim komentarima onodobnog osječkog tiska, a uvodni tekst je na hrvatskom i engleskom jeziku.

Autor izložbe i kataloga je voditelj Zbirke fotografija, viši kustos, Grgur Marko Ivanković

Izložbu Osječki velesajam će se moći razgledati u Muzeju Slavonije od 1. prosinca 2016. do 27. veljače 2017.

Skip to content