Izložba “Istra Istria Memento – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica”

Izložbom Istra Istria Memento – izbor iz fundusa Zbirke starih razglednica prvi put predstavljamo javnosti dio iznimno bogatog fundusa jedne od brojčano i sadržajno najvećih zbirki Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell Istria. Zbirka razglednica osnovana je 1991. godine, a detaljno planiranom i uspješno realiziranom otkupnom politikom danas u fundusu ima oko 14000 razglednica koje su prostorno i tematski vezane uz Istru od kraja 19. stoljeća do 1970-ih godina.

Bečka je poštanska uprava 1. listopada 1869. godine izdala prvu službenu dopisnicu pod nazivom Correspodenz-Karte, a u fundusu postoji dopisnica koja je već 24. listopada 1869. godine odaslana iz Pule! Glavninu fundusa čine razglednice nastale u vrijeme zlatnog doba razglednica (1897.-1918.), koje odlikuje raznovrsnost motiva i vrhunska kvaliteta tiska. Najstarije su tiskane tehnikama litografije, kromolitografije i ksilografije, kasnije i svjetlotiskom. Te su tehnike omogućavale kvalitetnui reprodukciju origalnog dizajna, a uz to se ulagalo izuzetno napora i ručnog rada u bojanje i pripremu svake pojedine razglednice tako da one predstavljaju mala umjetnička djela.

U Zbirci starih razglednica čuva se mnoštvo razglednica istarske tematike koje su izdali najpoznatiji njemački nakladnici. Krajem 19. stoljeća javljaju se i pulski nakladnici koji su jednako kvalitetno do 1920-ih godina tiskali visoke naklade tematski najraznovrsnijih razglednica. Istovremeno i dva pulska fotografska atelijera – Flora i Ideal – tiskaju razglednice po svojim fotografskim predlošcima.

Na izložbi je svaki grad, selo, mjesto u Istri čiju razglednicu ima u fundusu zastupljeno na izložbi. Motivi na izloženim razglednicama su pretežno panorame, vedute, ulični i seoski prizori.

Autorica izložbe je Gordana Milaković, kustosica Zbirke starih razglednica.
(iz deplijana izložbe)