16/10/2019

Muzejski četvrtak o Juliju Njikošu

U sklopu Muzejskog četvrtka obilježavamo vrijednost životnog djela Julija Njikoša, muzikologa, kompozitora i najboljeg tamburaškog dirigenta uopće. U četvrtak 24. listopada s početkom u 19:00 sati u Vijećnici Muzeja Slavonije o radu Njikoša govorit će povjesničarka mr. sc. Vera Erl. Prigodno, u Muzeju će biti izloženo nekoliko predmeta koji se čuvaju u muzejskim zbirkama, a ostavština su i svjedočanstvo o glazbenom putu osječkog muzikologa.

O vrijednosti dugogodišnjeg rada na sakupljanju i proučavaju narodnog blaga Slavonije i Baranje govore i brojna priznanja Osijeka, Đakova, Vinkovaca i Donjeg Miholjca. Od Grada Osijeka Njikoš je primio sva priznanja koje Grad uručuje zaslužnima: 1971. Nagrada Grada Osijeka; 1985. Pečat Grada Osijeka; 1999. Zlatni grb Grada Osijeka za životno djelo i 2003. Nagrada Osječko – baranjske županije za životno djelo ostvareno u području  kulture. Njikoš je dobitnik „Porina“ za životno djelo 2009. godine, nagrade Franje Hanamana 2010. za promicanje i razvoj kulture i povijesne baštine Općine Drenovci, te posljednje nagrade 2010. Društva skladatelja imenom Njikoševa uzora Franjo Ksaver Kuhač.

O Njikoševom životnom putu i dostignućima govorit će mr.sc. Vera Erl. Povjesničarka Erl napominje da Šokačka grana Osijek i ove godine obilježava, u suradnji sa STD Pajom Kolarić, godišnjicu smrti svog prvog počasnog člana Julija Njikoša i osnivača Prvog građanskog  tamburaškog zbora u Osijeku 1847. Paje Kolarića s nazivom: 9. Dani Julija Njikoša i 143. godišnjica smrti Paje Kolarića.

Julije Njikoš, rođeni Osječanin (Osijek, 9.04.1924. – Zagreb, 27.10.2010.) muzikolog, kompozitor, dirigent, melograf, glazbeni kritičari komentator u Muzičkoj redakciji Radiotelevizije Zagreba, a od 1951. do 1968. urednik narodne muzike Radio Osijeka, jedan od osnivača STD Pajo Kolarić, osnivač  i predsjednik Umjetničkog savjeta Festivala hrvatske tamburaške glazbe (FHTG), Hrvatskog tamburaškog saveza, glavni urednik časopisa Hrvatska tamburica i dr. Od sredine 20. stoljeća Julije Njikoš predvodnik  je tambure i tamburaštva  i to ne samo u Osijeku, nego u Hrvatskoj.

Nastavljač  je djela  svojih prethodnika  P. Kolarića i F. Kuhača, J. Andrića, koji za Njikoša navodi: „Kao dirigent Njikoš je jedan od najboljih tamburaških dirigeneta uopće.“  Umjetničku afirmaciju tamburaške glazbe J. Njikoš ostvaruje Festivalom hrvatske tamburaške glazbe (FHTG) 60-tih godina 20. stoljeća. Veliki dio svoga rada J. Njikoš  posvetio  je  svom rodnom Osijeku, Slavoniji i Baranji. Upravo to su i njegova stalna izvorišta i inspiracija iz kojih crpi nepresušno narodno blago koje prikazuje u melodijama, kantatama, suitama, veselim predigrama koncertnih kola i dr.

Julije Njikoš, muzikolog i melograf zapisao je oko četiri tisuće narodnih pjesama, kola i poskočica te priča iz narodnog života koje su slušane na valovima Radio Zagreba i Osijeka. Kao autor, voditelj razgovora i urednik Radio Zagreba ostvario je preko 700 emisija Iz rada amaterskih društava popularizirajući njihov rad prepoznajući ono izvorno baštinsko. Želja za očuvanjem baštine vodila ga je u mnoge domove širom Slavonije i Baranje, a sve zapisano i snimljeno objelodanio  je u svojih više od 14 knjiga.

„Njikoševi zapisi postali su prva brana i otpor prodoru novokomponiranog šunda i došli kao naručeni svim ljubiteljima i štovateljima slavonske pučke glazbe „(Mihael Ferić). Od prve knjige Kad zapiva pusta Slavonija  (1954.) do Glazbene literature za tamburaške orkestre i sa podnaslovom Glazbeni arhiv Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku promovirane  u suradnji sa Šokačkom granom Osijek 27.12.2007.  do svoje  posljednje knjige Povijest tambure i tamburaške glazbe u nakladi Šokačke grane i STD P.Kolarić i Hrvatskog tamburaškog saveza Osijek tiskana posthumno 2011. godine. Ovu knjigu  nije dočekao. “Neosporno je da je Julije Njikoš najplodniji hrvatski tamburaški publicist svih vremena! Navodi Mihael Ferić,  poznati muzikolog.

Skip to content