Stručno vodstvo za posjetitelje po izložbi Molovanje i farbanje

  DETALJI:

U četvrtak 16. studenog 2023. u 19 sati u Muzeju Slavonije će se održati stručno vodstvo za posjetitelje po gostujućoj izložbi Molovanje i farbanje. Posjetitelje će voditi koautorica koncepta izložbe etnologinja Janja Juzbašić iz Gradskog muzeja Županja.

Kustosica Juzbašić je izložbu realizirala u suradnji s etnologinjom Jasminom Jurković Petras iz Gradskog muzeja Virovitica.

Ulaz na događaj je besplatan, a organiziran se prigodno u sklopu Muzejskog četvrtka.

Izložba je otvorena od 12. listopada do kraja godine 2023.

O IZLOŽBI.

Prikaz tradicijskog umijeća bojanja tekstila. Izložba je nastala kao suradnja dvaju muzeja – Gradskog muzeja Virovitica i Gradskog muzeja Županja čime pokazuje kako se tehnika molovanja proteže duž cijele Slavonije, dok će se predmetima iz fundusa Muzeja Slavonije priča proširiti i na Baranju i Bačku. Molovanje je naziv za nekoliko tehnika ukrašavanja tekstila bojanjem – primjerice modrotisak ili batik – a glavna karakteristika je shematsko oslikavanje velike količine tekstila. Farbani tekstil žene su bojale same ili kupovale na sajmovima i kirvajima na metre i od toga šivale razne odjevne predmete. Izložbom je prikazan molovani tekstil – odjevni predmeti i posoblje – te kalupi pomoću kojih se tekstil bojao.

  ORGANIZATOR:

Muzej Slavonije, najveći nacionalni muzej općeg tipa.

  DATUM DOGAĐAJA:

16/11/202316/11/2023
Skip to content