Besplatno stručno vodstvo_Izložba MUO u Slavoniji, Slavonija u MUO: O modnom ormaru Matilde Hengl i zbirci porculana Osječanina dr. Jakoba Franka

  DETALJI:

Nastavljamo s Muzejskim četvrtkom uz besplatno stručno vodstvo za posjetitelje po izložbi MUO u Slavoniji, Slavonija u MUO.

Ovom prigodom otkrivamo više o modnom ormaru Matilde Hengl, ali i o zbirci porculana Osječanina dr. jakoba Franka.

Matilda Hengl, rođena Gillming, bila je aktivna sudionica osječke kulturne i modne scene te supruga osječkog gradonačelnika Vjekoslava Hengla. U fundusu Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba nalazi se četrdeset i devet komada odjeće i modnog pribora koji su nekada bili vlasništvo obitelji Gillming Hengl te čine svojevrsni obiteljski modni ormar. Andrea Klobučar, voditeljica zbirke tekstila i modnog pribora, u vodstvu će na izloženim primjercima odjeće i modnog pribora Matilde Hengl objasniti termin „modni ormar“ i značaj takve cjeline unutar fundusa zbirke tekstila Muzeja za umjetnost i obrt.

Voditeljica Zbirke keramike i Zbirke arhitekture MUO Zagreb dr. sc. Marina Bagarić u prvome će dijelu svoga vodstva kroz odabrane primjere na izložbi predstaviti stilske mijene u oblikovanju porculana europskih manufaktura, od baroka do modernizama 20. stoljeća. Od ukupno dvadeset eksponata, pet potječe iz vrijedne zbirke Osječanina dr. Jakoba Franka, nakladnika, novinara i kolekcionara, otkupljene za MUO od njegovih nasljednika 1906. godine. Stoga će drugi dio vodstva biti posvećen boljem upoznavanju Frankove zbirke, a također i doprinosa njegove obitelji nacionalnoj kulturi i umjetnosti.

Stručno vodstvo za posjetitelje održat će se u četvrtak 9. studenog 2023. godine s početkom u 19 sati.

  ORGANIZATOR:

  DATUM DOGAĐAJA:

09/11/202309/11/2023
Skip to content