Predavanje_Ogledalo, ogledalce moje… ususret izložbi namještaja u Muzeju Slavonije

  DETALJI:

Ljeto u Muzeju Slavonije započinje predavanjem Ogledalo, ogledalce moje… ususret izložbi namještaja u Muzeju Slavonije više kustosice Andreje Šimičić.

Od mitološkoga Narcisa koji se ogledao u mirnoj površini vode preko odraza lica i lika na ručnim, zidnim i podnim ogledalima; preko raznovrsnih toaletnih kutija i ogledala na psihama pa sve do ekrana mobitela u kojima se danas ogledamo, pratimo promjene kanona ljepote, pratimo promjene stila odijevanja i frizura, pratimo konstruktivne i dekorativne mijene samih tih predmeta-nositelja ogledala. Može li netko priznati da baš nikada nije makar krajičkom oka bacio pogled na izlog kraj kojeg je prolazio? Fenomen ogledala zanimljiv je raznim istraživačima, a Osječko je ljeto kulture izvrsna prigoda da u Muzeju Slavonije predstavimo raznovrsna ogledala iz našega fundusa. U muzejskoj se Zbirci namještaja čuvaju ogledala, toaletne kutije i toaletni stolići i psihe od 18. stoljeća pa sve do 20. stoljeća, izrađeni ne samo u Osijeku, već i u raznim europskim stolarskim radionicama i tvornicama. Osim toga, muzej je bogato ishodište neispričanih priča o nastanku predmeta, o njihovim vlasnicima, o njihovim prijateljima i druženjima… Andreja Šimičić, voditeljica Zbirke namještaja, predstavit će dio ovog zanimljivog i vrijednog fundusa Zbirke kao mali uvod u izložbu koju u Muzeju pripremamo.

Predavanje će se održati u četvrtak 4. srpnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Muzeju Slavonije, na adresi Trg Sv. Trojstva u osječkoj Tvrđi.

Ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

  ORGANIZATOR:

  DATUM DOGAĐAJA:

04/07/202404/07/2024
Skip to content