Noć tvrđava u osječkoj Tvrđi

  DETALJI:

Kulturno-turistička manifestacija Noć tvrđava održava se na utvrđenim spomenicima kulturne baštine na području Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME. Prvo izdanje regionalne kulturne manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses održano je krajem travnja 2022. godine. Organizatori ove jedinstvene manifestacije partneri su na projektu FORTITUDE: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar. Projekt FORTITUDE ima za cilj poboljšati kulturno-turističku ponudu u gradovima s utvrđenom baštinom u prekograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, te podići svijest o potencijalu i važnosti valorizacije kulturne baštine kao generatora razvoja kulturnog turizma. Zbog toga je strateški važan cilj projekta i jačanje umrežavanja i suradnje među upraviteljima utvrđene baštine prekograničnih područja kroz pokretanje nove zajedničke inicijative – prekogranične kulturne manifestacije pod nazivom Noć tvrđava.

Slijedom navedenog, Agencija za obnovu osječke Tvrđe u suradnji s Muzejom Slavonije u petak 5. svibnja 2023., uoči održavanja manifestacije Noć tvrđava – Night of Fortresses, organizira prigodan program.

Muzej Slavonije svim posjetiteljima omogućava besplatan ulaz u vremenu od 10:00 do 21:00 sati. Posjetitelji mogu razgledati izložbe Moleraj: tehnika oslikavanja zidova šablonama i valjcima; Doviđenja kuno, dobro jutro euro! i novootvorenu gostujuću izložbu MUO u Slavoniji, Slavonija u MUO, nastalu u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt iz Zagreba. Također, u muzejskoj suvenirnici moći će se kupiti muzejske publikacije po sniženoj cijeni.

U 18:00 sati započinje vođena tura po osječkoj Tvrđi. Građane će provesti turistički vodič Stanislav Subotić. Pričama o Tvrđi približit će zanimljive činjenice o povijesnim osobama i događajima, ali i namjeni pojedinih građevina, poput zgrade Magistrata u kojoj se danas nalazi Muzej Slavonije. Osječka Tvrđa podignuta je po uzoru na nizinske nizozemske vojne fortifikacije, a planskoj izgradnji austrijske vojne vlasti pristupile su nakon oslobođenja grada od osmanske vlasti početkom 18. stoljeća. Vođena tura započinje kod Kužnog pila na Trgu SV. Trojstva u 18:00 sati. 

  ORGANIZATOR:

Muzej Slavonije u suradnji s Agencijom za obnovu osječke Tvrđe.

  DATUM DOGAĐAJA:

05/05/202305/05/2023
Skip to content