Međunarodni dan muzeja u Muzeju Slavonije

  DETALJI:

Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) sa sjedištem u Parizu izborom ovogodišnje teme Međunarodnog dana muzeja – “Muzeji, održivost i dobrobit“, koji se obilježava 18. svibnja, ukazuje na prisutnost niza gorućih okolišnih i društvenih kriza te na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost.

Tema se u 2023.-oj godini oslanja na tri izdvojene problematike suvremenog života navedene u UN-ovim ciljevima održivog razvoja. Prva se odnosi na očuvanje globalnoga zdravlja. Promiče se zdravlje pojedinaca, posebno očuvanje mentalnog zdravlja i ublažavanje posljedica društvene izolacije kao rezultata svjetske zdravstvene pandemije, dodatno narušeno gušenjem demokratskih procesa u suvremenim društvima. Druga tema tiče se važnosti poduzimanja hitnih mjera za borbu protiv poremećaja klime kojoj svjedočimo te zalaganja za implementaciju novih praksi za razvoj gospodarstva s niskim udjelom ugljika. Treća izdvojena tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja usmjerena je zaštitu, obnovu i promicanje održive uporabe kopnenih ekosustava. Ona uključuje zalaganje za održivo upravljanje, koje započinje na lokalnoj razini nakon čega slijedi podizanje društvene svijesti o opasnostima gubitka bioraznolikosti.

Muzeji su važna karika u društvu i mogu biti aktivni nositelji projekata koji potiču održivost. Kako bi osigurali vlastitu budućnost. Slijedom navedenog Muzej Slavonije je za svoje posjetitelje pripremio prigodni program, dijelom u suradnji s Akademijom za umjetnost i kulturu.

U Muzeju Slavonije posjetitelje očekuje prigodan program, ali i u Muzeju vučedolske kulture otvaranjem gostujuće izložbe.

10:00 – 14:00 Znanstveni kolokvij – Znanost u funkciji baštine (u suorganizaciji s Akademijom za umjetnost i kulturu)

Sugovornici: dr. sc. Ivica Poljičak, mr. sc. Anuška Deranja Crnokić, dr. sc. Marijana Tomić, dr. sc. Marina Vinaj, dr. sc. Nives Tomašević, dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak, sc. Vanja Brdar Mustapić, dr. sc. Nives Tomašević, dr. sc. Hrvoje Mesić, sc. Brankica Ban, Ivana Knežević Križić, Andreja Šimičić, Denis Detling

Akademija za umjetnost i kulturu, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, 1. kat, salon 33

12:00 Otvorenje izložbe Priroda i tehnika

Gostovanje u Muzeju vučedolske kulture

Muzej vučedolske kulture, Vučedol 252, Vukovar

14:00 Stručno vodstvo kroz izložbu MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO

(u sklopu znanstvenog kolokvija Znanost u funkciji baštine)uz Miroslava Gašparovića, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu

Muzej Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6, Osijek

19:00 Stručno vodstvo kroz izložbu Moleraj

uz Tűnde Šipoš- Živić, kustosicu i autoricu izložbe

Muzej Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6, Osijek

Muzej Slavonije je u četvrtak 18. svibnja 2023. otvoren od 10 do 20 sati, a posjetitelji mogu u muzejskoj suvenirnici kupiti muzejske publikacije po sniženim cijenama.

O Znanstvenom kolokviju saznajte više putem poveznice Znanost u funkciji kulturne baštine

  ORGANIZATOR:

Muzej Slavonije, najveći nacionalni muzej općeg tipa.

  DATUM DOGAĐAJA:

18/05/202318/05/2023
Skip to content