28/05/2015

Riječka industrijska priča

Riječkom industrijskom pričom je na jednom mjestu prezentirana problematika napuštenih, ali i nekih još uvijek, barem djelomično, aktivnih industrijskih objekata u Rijeci. Projektu je prethodilo temeljito arhivsko istraživanje, terenski rad i analiza poznatih i novootkrivenih podataka o riječkoj kulturno – industrijskoj baštini. Izložba riječkih industrijskih ostataka prezentirana je kroz okular fotografa Stanislava Beličke. Priča je dočarana kroz hiperdimenzionirane fotografije postavljene unutar muzejskog prostora s naglašenom industrijskom scenografijom. Izložbu je dodatno obogatio video materijal u autorstvu Kristijana Vučkovića, te namjenski skladana glazbena podloga Josipa Maršića i Zorana Medveda. Cjelokupni događaj sniman je video kamerama, te je iz snimljenog materijala i dodatnih intervjua autora i organizatora napravljen dokumentarni zapis u formi kraćeg filma, kao i virtualna šetnja kroz postav izložbe. Snimanje, montažu i produkciju video materijala napravila je Ana Jurčić.

Izložba je popraćena istoimenom monografijom baziranom na znanstvenom istraživanju, provedenom od strane povjesničarke umjetnosti Eme Aničić, ujedno i autorice izložbe, u kojoj je kataloški prikazana cjelokupna povijest riječke industrijske baštine; topografski od zapadne industrijske zone grada Rijeke prema istočnoj od 1750. godine do II. svjetskog rata.

Izložba Riječka industrijska priča dala je svoj doprinos poznavanju riječkih industrijskih lokaliteta, ukazala je na njihov značaj te potaknula moguća rješenja vezana za budućnost kulturno – industrijske ostavštine po kojoj je Rijeka prepoznatljiva.

Skip to content