28/05/2015

Otvorenje izložbe Riječka industrijska priča

U četvrtak 3. rujna 2015. godine otvorenje je izložbe Riječka industrijska priča. Otvorenje izložbe je u 18 sati u zgradi Glavne straže.
Riječka industrijska priča naziv izložbe koja je u ožujku 2014. godine po prvi puta postavljena u Muzeju grada Rijeke. Ovom izložbom skrenuta je pozornost javnosti i nadležnih institucija na važnost i bogatstvo riječke industrijske baštine, kao i na činjenicu da je njezino kulturno – industrijsko nasljeđe zapušteno, derutno i zapostavljeno. U sklopu velikih napora koji se čine na osmišljavanju optimalnog načina revitalizacije i prenamjene industrijskih postrojenja ova izložba nametnula se kao iznimno bitna karika tog procesa potičući adekvatnu promociju teme u široj javnosti.

Riječkom industrijskom pričom je na jednom mjestu prezentirana problematika napuštenih, ali i nekih još uvijek, barem djelomično, aktivnih industrijskih objekata u Rijeci. Projektu je prethodilo temeljito arhivsko istraživanje, terenski rad i analiza poznatih i novootkrivenih podataka o riječkoj kulturno – industrijskoj baštini. Izložba riječkih industrijskih ostataka prezentirana je kroz okular fotografa Stanislava Beličke. Priča je dočarana kroz hiperdimenzionirane fotografije postavljene unutar muzejskog prostora s naglašenom industrijskom scenografijom. Izložbu je dodatno obogatio video materijal u autorstvu Kristijana Vučkovića, te namjenski skladana glazbena podloga Josipa Maršića i Zorana Medveda. Cjelokupni događaj sniman je video kamerama, te je iz snimljenog materijala i dodatnih intervjua autora i organizatora napravljen dokumentarni zapis u formi kraćeg filma, kao i virtualna šetnja kroz postav izložbe. Snimanje, montažu i produkciju video materijala napravila je Ana Jurčić.

Izložba je popraćena istoimenom monografijom baziranom na znanstvenom istraživanju, provedenom od strane povjesničarke umjetnosti Eme Aničić, ujedno i autorice izložbe, u kojoj je kataloški prikazana cjelokupna povijest riječke industrijske baštine; topografski od zapadne industrijske zone grada Rijeke prema istočnoj od 1750. godine do II. svjetskog rata.

Izložba Riječka industrijska priča dala je svoj doprinos poznavanju riječkih industrijskih lokaliteta, ukazala je na njihov značaj te potaknula moguća rješenja vezana za budućnost kulturno – industrijske ostavštine po kojoj je Rijeka prepoznatljiva.

Izložba će gostovati u Muzeju Slavonije do 31. listopada.

Veselimo se Vašem dolasku

Skip to content