04/07/2022

PROGRAM MUZEJA SLAVONIJE PRIGODOM OSJEČKOG LJETA KULTURE

Muzej Slavonije obilježava Osječko ljeto kulture 2022. organizacijom nekoliko tematskih predavanja u sklopu Muzejskog četvrtka i edukativnih radionica za djecu i mlade u sklopu programa Doktori za baštinu.

Kazališni igrokaz Festival plesa i tematska predavanja o baranjskom šokačkom vezu, o prikupljanju predmeta umjetničkog obrta i na temu analize medalja dvaju istaknutih hrvatskih kipara i medaljera Valdeca i Kerdića, ali i o markama i značkama ususret Svjetskom nogometnom prvenstvu za širu javnost održat će se u Muzeju Slavonijepočetkom srpnja sve do kraja kolovoza 2022.

7.7. u 20:00 Andreja Šimičić o prikupljanju predmeta umjetničkog obrta u Muzeju Slavonije

Izlaganjem uz projekciju predstavlja se svojevrsna pretpovijest današnjeg Odjela umjetničkog obrta Muzeja Slavonije. Izborom predmeta vezanih uz plesne svečanosti, druženja i opuštanje, prikazat će se razdoblje od osnivanja Muzeja Slobodnoga i kraljevskog grada Osijeka 1877. godine do službenoga osnivanja Odjela otvorenjem izložbe i stalnoga postava namještaja 1951. godine. Poseban je naglasak stavljen na razdoblje između dvaju svjetskih ratova i na djelovanje Arheološkog kluba, odnosno Društva prijatelja starine „Mursa“.

13.7. – 15.7. od 10:00 do 11:30 Doktori za baštinu, kazališni igrokaz „Festival plesa“

Djeca i mladi imaju prigodu, kroz trodnevnu radionicu, sudjelovati u stvaranju kazališnog igrokaza. Pozornica, scenografija i lutke, tradicijska tema i timski rad Muzej Slavonije pretvaramo u kazalište sjena. Kroz dramsku igru djeca će stvoriti likove i događaje te istražiti izvore svjetlosti i sjene.

14.7. u 20:00 Vlasta Šabić o baranjskom šokačkom vezu

Zahvaljujući postojanju malobrojnih, ali izuzetno važnih nositelja umijeća izrade ovih specifičnih tehnika veza na terenu, te djelovanju u kontinuitetu izvannastavne aktivnosti Malih vezilja u Osnovnoj školi Draž, umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova upisano je 2021. godine kao nematerijalno dobro u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Kustosica Etnografskog odjela Vlasta Šabić na izlaganju će predstaviti različite tehnike i ornamentiku baranjskih šokačkih vezova, koje će u projekciji ilustrirati fotografije detalja s narodnih nošnji iz zbirki Muzeja Slavonije.

4.8. u 20:00 Anja Bijelić o plesu između razonode i političke kritike: analiza medalje i plakete

U predavanju koje prati izložbu U redu za ples analiziraju se radovi istaknutih hrvatskih kipara i medaljera; plaketa Casino autora Rudolfa Valdeca (1911.) i medalja Ples Hrvata u BečuKolo, autora Ive Kerdića (1912.) Primjenom metode istraživanja pojedinačnih slučajeva (case study) daje se uvid u slojeve značenja odabranih umjetnina te se pronalaze oblikovne, tematske i funkcionalne poveznice s galanterijskim proizvodima plesnih svečanosti. Osnovna ideja je pokazati potencijal koji medaljerstvo ima u nadopuni ili proširenju tema različitih područja.

 28.8. u 20:00 Branislav Miličić o markama i značkama sa temom nogometa unutar zbirki numizmatičkog odjela Muzeja Slavonije u predavanju U iščekivanju Katara

Engleska je zemlja prve poštanske marke, ali i zemlja u kojoj je nastao nogomet. Poštanske marke oduvijek se izdaju povodom posebnih događaja. Svjetsko prvenstvo, kao najvažnija sporedna stvar na svijetu zaslužuje svoju prigodnu poštansku marku. Kroz tematsko predavanje kustos Numizmatičkog odjela Branislav Miličić predstavit će poštanske marke i značke koje se vežu za temu Svjetskog nogometnog prvenstva, ali i nogomet općenito. Filatelistička zbirka poštanskih marki Republike Hrvatske sadrži marke sa Svjetskih prvenstava 1998., 2002., 2006., i 2010.

Svi događaji održavaju se u Muzeju Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6, u Osijeku.

Posjetitelji ne plaćaju ulaznicu na tematska predavanja, ali se sudjelovanje djece i mladih na trodnevnoj radionici naplaćuje u iznosu od 90,00 kn, uz prethodnu najavu zbog ograničenog broja djece. Prijaviti se možete na edukacija@mso.hr ili putem poveznice radionica Plesni igrokaz

Skip to content