11/10/2018

MUZEJSKI ČETVRTAK:KONCERT UZ PREDAVANJE

Muzej Slavonije, u suradnji s Glazbenom školom Franje Kuhač Osijek, poziva sve zaljubljenike u glazbu na bogati glazbeno edukativni program koji će se održati u četvrtak 18. listopada s početkom u 18:00 sati u Muzeju Slavonije.

Muzejski četvrtak će svečano otvoriti glazbenim programom učenici, nastavnici i profesori Glazbene škole Franje Kuhača Osijek. Glazbenici će izvesti skladbe W. A. Mozarta, Rudolfa Hilleprandta von Prandaua, Johanna Vesquea von Püttlingena i dr. Skladbe izvode učenici osnovne i srednje glazbene škole: Tin Reba, violina, S. III; Petra Sušić, violina, S. III; Iskra Matijanić, viola, S. IV;  Bruna Šestić, violončelo, S. II; Ruben Habuda, S. II; Ana Topalović, S. II; Sara Vitovski, S. I; Nikola Varžić, S. IV; Ivan Lazić, klarinet, S III.; Paula Stanković, klarinet 2. Pr; Danijel Krišto, klarinet 6.OŠ; Nitja Beraković, klarinet S I.; Lorena Ober, flauta S III. Učenicima se pridružuju i nastavnici Tomislav Hühn, prof., mr. art. Sandra Mikulandra Tutavac, prof., Mihaela Hoffmann, prof., Goranka Šenk, prof., Mirko Hrženjak, prof. te uz izvedbu sopranistica Ivančica Hinek, prof. uz pratnju klavijaturistice Andreje Gribl, prof.

Predavanje na temu “Glazbeni instrumenti iz fundusa Muzeja Slavonije” održat će viša kustosica Andreja Šimičić, voditeljica Odjela umjetničkog obrta i Zbirke glazbenih instrumenata te muzikologinja Vilena Vrbanić. Šimičić će predstaviti Zbirku glazbenih instrumenata Muzeja Slavonije u Osijeku u kojoj se čuva 40 glazbenih instrumenata. Uglavnom se radi o glazbalima na kojima se muziciralo na osječkom području. Zastupljeni su instrumenti s tipkama, gudački instrumenti, trzalački instrumenti, puhački instrumenti te jedan predmet iz skupine udaraljki. Riječ je o instrumentima nastalima u razdoblju od 18. do 20. stoljeća, domaćeg i stranog podrijetla. Najstariji primjerak je violina bečkog graditelja Mathiasa Thiera, nastala 1787. Vremenski je slijedi stolni klavir (Tafelklavier) izrađen u Budimpešti 1815. u radionici Sebestyéna Antala Vogela. Iz prve polovice 19. stoljeća datiraju dva naročito vrijedna instrumenta s tipkama: povijesni klavir Conrada Grafa te fisharmonika Jacoba Deutschmana. Nekoliko instrumenata Zbirke potječe iz vlasništva znamenitih i istaknutih Osjećana, koji su značajni ne samo u hrvatskom, već i u europskom kontekstu, primjerice Thierova violina Franje Krežme, Kotykiewiczev harmonij Franje Kuhača, tambura maestra Julija Njikoša. Uz Zbirku glazbenih instrumenata Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, ovo je veličinom i značajem druga zbirka glazbenih instrumenata u fundusima hrvatskih muzeja. Vrbanić će predstaviti rezultate istraživanja poduzetih u Muzeju Slavonije u svibnju i lipnju 2017. godine. Istraživanje je dio doktorske disertacije pod nazivom „Instrumenti umjetničke glazbe u hrvatskim muzejima“. U predavanju autorica disertacije posebno će se osvrnuti na skupinu instrumenata s tipkama. Ona broji ukupno 15 predmeta: devet različitih vrsta klavira, pozitiv, fisharmoniku i četiri harmonija. U ovoj skupini nalaze se instrumenti srodnih konstrukcijsko-tehničkih karakteristika koji pripadaju prethodnicima modernog klavira. Istraživanje je pokazalo da su i broj i raznovrsnost instrumenata sačuvanih u Muzeju Slavonije u Osijeku dokaz povoljnih materijalnih prilika koje su njihovim vlasnicima omogućavale da ih nabave iz inozemstva, dostatnoga glazbenog obrazovanja te intenzivnog glazbenog života Osijeka. Oni bi, restaurirani te izloženi u stalnom postavu Muzeja Slavonije, mogli imati jedinstvenu ulogu u njegovanju povijesno obaviještene interpretacije klavirske i komorne glazbe kasnog 18. i prve polovice 19. stoljeća.

Skip to content