24/03/2017

Muzejski četvrtak: Knjižnica Prandau-Normann u Muzeju Slavonije

Poštovani,

u sklopu Muzejskog četvrtka pozivamo Vas 30. ožujka 2017. u 18 sati na stručno predavanje dr. sc. Marine Vinaj – Knjižnica Prandau-Normann u Muzeju Slavonije, koje će se održati u Muzeju Slavonijezgrada Glavne straže, Trg Svetog Trojstva 2, Osijek.

Knjižnica Prandau-Normann jedna je od posebno bogatih spomeničkih, do sada uglavnom neistraženih knjižnica koja je u Muzej Slavonije pristigla nakon Drugog svjetskog rata, zajedno s bogatom kulturno-povijesnom i arhivskom građom Valpovačkog vlastelinstva.

Knjižnica obitelji Prandau-Norman, uz ostale predmete obiteljskoga naslijeđa, iznimna je zavičajna dragocjenost. Jedna je od spomeničkih zbirki Knjižnice Muzeja Slavonije najvećeg muzeja općega tipa u nas.

Ovaj jedinstveni fond od gotovo deset tisuća bibliografskih jedinica ističe se širinom zanimanja, sadržaja i kulturološkim usmjerenjem te je, stoga, vrlo često, uz znanstveno –istraživačke interese i dio izložbenih projekata. Skora prezentacija dijela knjižnice na zajedničkom projektu baštinskih istanova Osijeka i Valpova Skriveno blago europskoga plemstva – valpovački vlastelini Prandau-Normann doprinijet će oslikavanju života obitelji koja je umnogome obilježila život Osijeka i Valpovštine tijekom više od dva stoljeća.

Knjižnica u svome fondu posjeduje pojedinačne knjižne primjerke koji prema različitim karakteristikama (oprema knjige, likovna vrijednost ilustracija, dokumentarno i povijesno značenje marginalija, značenje izdavača i primjerka, podaci o vlasniku) imaju značenje muzejskih predmeta. Naime, ova knjižnica posjeduje povijesnu, knjižnu, estetsku i brojne druge vrijednosti te je pravi izazov sagledati je ne samo kao knjižnicu, već i kao muzejsku cjelinu koja posjeduje bogatu muzealnost, a time i sposobnost svjedočenja o jednom vremenu, prostoru i velikaškoj obitelji kakva je  bila obitelj Prandau-Normann.

 

Skip to content