19/05/2016

Izložba “Gumbi – iz zbirke Pokrajinskog muzeja Celje”

Gostujuća izložba Pokrajinskog muzeja Celje (republika Slovenija), autora Jože Rataja donosi prikaz načina korištenja, ali i oblikovanja dugmadi od različitih materijala kroz sva povijesna razdoblja do danas.

Različita povijesna razdoblja i estetika koja iz njih proizlazi vidljiva su, kako u djelima vrhunske umjetnosti,  tako i u malim stvarima poput dugmadi.

U vrijeme kad je čovjek spoznao da od kože i tkanine može načiniti odjeću za zaštitu tijela izradio je i pribor kojim je mogao zatvarati odjeću. Do sada još nije potpuno jasno kada su se gumbi stvarno počeli upotrebljavati. Arheološka nalazišta potvrđuju da njihov nastanak seže u pretpovijest. Prvotni gumbi od jantara stari su oko 10.000 godina. Krajem srednjeg vijeka križari su kao modni novitet u Europu donijeli orijentalne odjevne kreacije. S pronalaskom rupica za gumbe Europu je preplavila prava „gumbomanija“. Predstavljali su dragocjeni imetak pojedinaca ako su bili od dragog kamenja ili plemenitih metala. Unatoč činjenici da dugme ima iznimno zanimljivu tehničku i modnu povijest, danas zaključujemo da su i upotreba i proizvodnja u zamjetnom padu. U 60. godinama 20. stoljeća zamijenjeno je patentnim zatvaračem, a to je dugmetu, koji je često bio u ulozi nakita, zadalo težak udarac.

Izložba će gostovati u Muzeju do kraja kolovoza 2016. godine.

Veselimo se Vašem dolasku!

Skip to content