10/12/2019

IZLOŽBA “DONACIJE – IZBOR IZ ZBIRKI MUZEJA SLAVONIJE 1994.-2019.”

Darom Franje Sedlakovića zaživio je Muzej u Osijeku. Utemeljujuća zbirka osječkog trgovca umnogome je odredila budućnost Muzeja, tada nazvanog Muzej slobodnog i kraljevskog grada. Donacija je potaknula brojne sakupljače, ljubitelje starina, ali i sve one kojima je stalo do grada i njegove povijesti da ga obogate. Što se i događalo u godinama, ali i desetljećima nakon
osnutka.

Darovani predmeti, ali i čitave zbirke temelj su mnogih muzeja, pa tako i fonda Muzeja Slavonije. Oni su najbolji dokaz prisne veze Muzeja i Grada, njegovih stanovnika koji darujući dijelove vlastite životne priče, oslikavaju zajedničku prošlost. Strah od gubitka vlastite prošlosti ponekad je pogubniji od neizvjesne budućnosti. Tako su i generacije ostavljale Dijelove svojih životnih priča, svoje dugo sakupljane dragocjenosti, uspomene… Muzeju. Svaki od spomenutih i onih nespomenutih, svaki od značajnih i onih značajnijih, jer nevažnih nema, čini Muzej, čini ga iznimnim, posebnim, potrebnim, velikim, našim. Darovani predmeti značajan su segment (popunjavanja) bogatih zbirki muzejskih odjela i temelj muzejskog fundusa Muzeja Slavonije. Kako u prošlosti, tako i danas. Izložba se dotiče donacija u proteklih 25 godina djelovanja Muzeja. Prije 25 godina Muzej je dobio nacionalni status, odnosno država je preuzela osnivačka prava Muzeja.

No, niti u jednom trenutku Muzej nije izgubio interes za zavičajnom, a prvenstveno gradskom pričom. Štoviše, iako nacionalni, ostao je u prvom redu muzej koji priča gradsku priču, usko povezan sa svojim sugrađanima.

U isto vrijeme, Muzej je pored postojećih, oformio još dva odjela – Prirodoslovni i Tehnički. Time je istaknuo svoj interes, koji je postojao u nešto manjoj mjeri i prije u prikupljanju druge vrste građe, ali i priča. U proteklih 25 godina ti su odjeli, prvenstveno donacijama, oformili fond s kojim bi mogli postati zasebni muzeji. Od četiri pristigla predmeta u odjele, jedan je kupljen, preostali su došli donacijama. Slična je priča i s nekim drugim odjelima Muzeja. Tako smo došli do oko 300 000 predmeta te barem toliko zanimljivih priča o njima, njihovim vlasnicima, prošlosti ovoga grada… i nemamo namjeru stati. Nadajući se novim donacijama.

Izložba je otvorena do studenog 2021. godine.

Skip to content