30/09/2016

INDUSTRIJSKA BAŠTINA GRADA SISKA

POZIVAMO VAS NA IZLOŽBU POD NAZIVOM „INDUSTRIJSKA BAŠTINA GRADA SISKA“ KOJA ĆE SE ODRŽATI U UTORAK, 4. LISTOPADA 2016. GODINE, U 12 SATI U ATRIJU ZGRADE GLAVNE STRAŽE, TRG SV. TROJSTVA 2, U OSIJEKU. IZLOŽBA SE ODRŽAVA U SURADNJI S GRADSKIM MUZEJOM SISAK I FOTO GALERIJOM „SISCIA OBSCURA“ IZ SISKA.

Na izložbi će industrijska baština biti prezentirana kroz povijesni i tematski pregled, autora mr. sc. Vlatka Čakširana, ravnatelja Gradskog muzeja Sisak te kroz fotografije četiri hrvatska fotografa – Stanka Abadžića, Damira Matijevića, Janka Belaja i Miroslava Arbutine. Ovi vrhunski fotografi  od kojih je svaki do sada ostvario svoj osobni stil fotografiranja stavljeni su u jedno sasvim novo okruženje, njima nepoznato i novo, u kojem su primijenili svoj prepoznatljiv fotografski rukopis. Tako da su se sa street fotografije, aktova, reklamne i dokumentarne fotografije koje oni rade, odjednom prebacili u tamne prostore hala, među kaose linije, uske prostore…

Zajednička izložba spaja povijesni kontekst razvoja grada Siska i njegove industrijske baštine s umjetničkim pristupom koji konstatira postojeće stanje. Na taj se način javnost nastoji senzibilizirati za tu problematiku te potaknuti na razmišljanje o mogućnostima iskorištavanja industrijske baštine kao mogućeg generatora razvoja grada Siska. Ujedno, to može biti primjer drugim sredinama kako se može potaknuti rasprava o navedenoj problematici.

Skip to content