03/10/2016

DURMAN U MUZEJSKOM ČETVRTKU

POSJETITE PREDAVANJE DR.SC. ALEKSANDRA DURMANA U MUZEJU SLAVONIJE, U MUZEJSKI ČETVRTAK 6. LISTOPADA, S POČETKOM U 18:00. PROF. DURMAN ĆE ODRŽATI PREDAVANJE NA TEMU “ASTRALNI SIMBOLI VUČEDOLSKE KULTURE”.

U Muzeju Slavonije se u stalnom postavu Prapovijesti nalaze arheološki predmeti koji pripadaju Vučedolskoj kulturi, a koja predstavlja završnu fazu eneolitika. Vučedolsko poimanje svijeta iskazano je na njihovim posudama najstarijim europskim ideogramima. Svi ukrasi na njima nose nebesku simboliku, a keramička posuda iz Vinkovaca, nastala oko 2600.g.pr.Kr., prikazuje astralni kalendar Vučedolske kulture.

U četiri ukrašenim pojasevima, astralnim simbolizmom, prikazana su četiri godišnja doba. Zviježđa koja zastupaju pojedine dijelove godine prikazana su u vrijeme sumraka kao prva obilježja večernjeg neba. Vučedolska je godina počinjala proljetnim ekvinocijem kada sunce simbolički zamjenjuje najuočljivije zimsko zviježđe – Orion, čije su tri zvijezde pojasa, u vučedolsko doba, na taj dan zalazile i na nekoliko mjeseci nestajale s noćnog neba. Sunce i astralni simbolizam kao i prikazi Marsa i Venere uz negiranje lunarnog simbolizma – Mjeseca, važna su značajka Indoeuropljana. Astralni simboli s kojima su Vučedolci ukrašavali svoje posude, mogu se smatrati i svojevrsnim prvim europskim pismom.

Muzej Slavonije se organizacijom ovog predavanja uključio u obilježavanje „World Space Week 2016“. Od ponedjeljka 3.10. do petka 7.10. za posjetitelje je priređen prigodan program, a više informacija možete saznati na Facebook profilu Muzeja Slavonije i objavljenom događanju. 

Dobrodošli u Muzej Slavonije!

Skip to content