Predavanje o životu pohranjenom u sjećanju: priča o obiteljima Weissmann i Vekić

  DETALJI:

Ljudski je život izvor dirljivih, začudnih, zanimljivih priča; vječna inspiracija pjesnicima i književnicima. Mnogo je ljudskih priča zabilježeno unutar literarnih korica, no još je i više onih koje se tek prenose s koljena na koljeno.

Jedno je od poslanja Muzeja Slavonije čuvanje životnih priča čuvanjem predmeta kao materijalnih dokaza postojanja njihovih vlasnika, njihovih autora… svih onih o koje se u jednome trenutku predmet okrznuo. Jedna je takva priča o obitelji osječkog odvjetnika Hermanna Weissmanna, koju smo ispričali 2020. godine. Otvarajući izložbu Priča o nezaboravu, tada smo već najavili da priča nije završena. I doista, tijekom 2023. godine Muzej je prihvatio donaciju gđe Jasne Rössler, rođene Vekić: tri cjelovite garniture namještaja iz obiteljskoga doma cijenjenoga liječnika Karla Weismmanna. Uz namještaj, darovano je još mnogo sitnica koje pletu priču o obitelji Karla Weissmanna, brata našeg Hermanna s početka priče, i njihovoj vezi s obitelji profesora Vekića. U Muzeju Slavonije je izložena ova donacija i upravo ćemo u prostoru izložbe iz sjećanja oživjeti priču o obiteljima Weismmann i Vekić, dvjema obiteljima međusobno čvrsto povezanima.

Predavanje će održati Andreja Šimičić, viša kustosica i voditeljica Odjela umjetničkog obrta, u četvrtak 21. rujna 2023. u 18 sati, u Muzeju Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6, u Osijeku.

Događaj je organiziran u sklopu Mjeseca židovske baštine 2023. godine, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

  ORGANIZATOR:

  DATUM DOGAĐAJA:

21/09/202321/09/2023
Skip to content