Otvorenje izložbe “Baranjski šokački vez”

  DETALJI:

Izložba na 11 panoa prikazuje nositelje umijeća i različite tehnike i ornamentiku baranjskih vezova, koju ilustriraju fotografije detalja s narodnih nošnji iz zbirki Muzeja Slavonije, uz edukativna pojašnjenja. Ovaj sadržaj pretočen je i u brošuru, koja prati izložbu. Nekoliko dijelova nošnji dodatno dopunjava ovu temu. Izložbu je priredio Etnografski odjel Muzeja Slavonije za Etnološki centar u Belom Manastiru u rujnu 2021.g., a u svrhu obilježavanja pete obljetnice osnutka Centra. Izložba ujedno obilježava upis umijeća izrade baranjskih šokačkih vezova kao nematerijalno dobro u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske 2021. godine, a za koji je prijedlog dao upravo Etnografski odjel MSO.

Pod nazivom baranjski šokački vezovi podrazumijevaju se različite tehnike veza kojima se ukrašavaju osnovni platneni odjevni predmeti baranjske nošnje – prvenstveno košulja rubina. Zahvaljujući postojanju malobrojnih, ali izuzetno važnih nositelja umijeća izrade ovih specifičnih tehnika veza na terenu, te djelovanju u kontinuitetu izvannastavne aktivnosti Malih vezilja u Osnovnoj školi Draž, umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova nije zaboravljeno.

Otvorenje izložbe planirano je za četvrtak 20. listopada 2022. s početkom u 19:00 sati, u Muzeju Slavonije, na adresi Trg Sv. Trojstva 6, u osječkoj Tvrđi. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

Ostalim danima izložba se može posjetiti od utorka do subote u vremenu od 10:00 do 18:00 sati.

 

  ORGANIZATOR:

  DATUM DOGAĐAJA:

20/10/202220/10/2022
Skip to content