Okrugli stol “Je li moja demokracija tvoja demokracija?”

  DETALJI:

U Muzeju Slavonije će se održati okrugli stol „Je li moja demokracija tvoja demokracija?“ u sklopu projekta „Changing democracies“, a kojeg pak organiziramo ususret Danu državnosti.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je praznik koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkoga Sabora 1990. godine. Značajan je to datum u hrvatskoj demokratskoj tranziciji. Okruglim stolom bi u Muzej Slavonije obilježili Dan državnosti, prisjetili se demokratskih promjena, predstavili međunarodni projekt u kojem Muzej sudjeluje – Changing democracies, ali i u razgovoru s pokušali odgovoriti na neka od (aktualnih) pitanja.

Projekt „Changing Democracies“, u kojem je Muzej Slavonije jedan od 13 partnera iz 10 zemalja, istražuje kako nam živa povijest Europe može pomoći da razumijemo trenutnu krizu demokracije. Projekt ima za cilj pridonijeti izgradnji zajedničkog europskog prostora sjećanja, gdje se povijesti i sjećanja na komunizam, diktature, otpor, tranzicije, rat i mir mogu komunicirati i istraživati kako bi nam pomogli da bolje razumijemo koji su procesi potrebni da bi demokracija ispunila svoja obećanja i kako se djelovanje i aktivno građanstvo mogu zamisliti na različite načine. U sklopu projekta će Muzej Slavonije ugostiti putujuću izložbu, odnosno radionicu „Je li moja demokracija tvoja demokracija?“

Okrugli stol će okupiti ljude koji su sudjelovali u projektu, ali i one koji za temu mogu biti doprinos. Gosti okruglog stola su Tűnde Šipoš Živić, Kristina Babić, Milan Ivanović, Damir Jurić i Lejla Šehić Relić. Okrugli stol će moderirati Denis Detling.

  ORGANIZATOR:

  DATUM DOGAĐAJA:

29/05/202429/05/2024
Skip to content