Noć muzeja 2024. u Muzeju Slavonije

  DETALJI:

Muzej Slavonije, kao vodeća baštinska ustanova, ima važnu ulogu u stvaranju publike i na formiranje stavova novih generacija o globalnim temama čovječanstva, kao i tema važnih za opstojnost i održivi razvoj lokalnih zajednica.

U svijetu kontinuiranih promjena, velikih migracija, ljudskih stradavanja, ali i nevjerojatnih tehnoloških izuma i umjetne inteligencije, muzeji mogu postati prostor susreta i suradnje, prostor propitkivanja i medijacije pogotovo nakon brojnih kriznih situacija. Ljudi su po prirodi znatiželjni, često vođeni intrinzičnom motivacijom i potrebom za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom s druge strane. Posjetite naš i Vaš Muzej Slavonije, najveći nacionalni muzej općeg tipa u Republici Hrvatskoj.

PROGRAM

MUO u Slavoniji, Slavonija u MUO, izložba

Izložba „MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO“ predstavlja odabir predmeta iz čak četrnaest zbirki Muzeja za umjetnost i obrt. Na izložbi su prikazani najreprezentativniji predmeti iz zbirki slikarstva, tiskarstva i knjigoveštva, grafičkog dizajna, starije i novije fotografije, grafike, glazbenih instrumenata, kiparstva, bjelokosti, satova, tekstila, metala, stakla, keramike i namještaja. Izložba „MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO“ kruna je višedesetljetne bliske suradnje između Muzeja Slavonije i Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba. U nemogućnosti održavanja izložbi u matičnoj zgradi Muzeja za umjetnost i obrt, koja je zatvorena za javnost radi obnove, namjera je gostujućim izložbama održati i proširiti svijest o njegovom značaju, te omogućiti upoznavanje ostalih dijelova Hrvatske s ogromnim kulturno-umjetničkim bogatstvom zbirki MUO. Osječka izložba središnji je program tog projekta koji će se i u budućnosti u različitim varijantama odvijati i u drugim muzejskim institucijama u državi, ali i u široj regiji.

Zbirka skulptura i natpisa / Izbor građe iz fundusa Muzeja Slavonije, izložba

Izložbom se javnosti i stručnjacima predstavlja dio vrlo bogatog fundusa Zbirke skulptura i natpisa Muzeja Slavonije nastalog u Osijeku, Slavoniji i u značajnim umjetničkim središtima Europe od kraja 17. stoljeća do danas. Odabrani primjerci daju nam uvid u razvoj Zbirke od osnutka Muzeja Slavonije 1877. godine do današnjeg dana. Zbirka se sastoji od 245 muzejskih predmeta koji su tipološki razvrstani na biste, skulpture, malu plastiku, reljefe i spomen-ploče. Na izložbi je građa raspoređena u nekoliko okvirnih tematskih cjelina: sakralna plastika, skulptura u građanskom domu, biste osječkih muzealaca, biste vladara i političara, skulptura u javnom i privatnom vanjskom prostoru, osječki dobrotvori i biste Osječana, plemstvo, izbor iz opusa osječkih autora Josipa Leovića i Zorislava Franjetića, te mala plastika. Osim u velikoj izložbenoj dvorani posjetitelji će moći vidjeti skulpture smještene i u nekoliko muzejskih ambijenata.

Demonstracija modeliranja u glini

Tijekom Noći muzeja u izložbenom postavu Zbirka skulptura i natpisa – izbor građe iz fundusa Muzeja Slavonije odvijat će se demonstracija modeliranja u glini prema bistama i plitkim reljefima izloženim u muzeju. Tim povodom u Muzeju Slavonije gostuju studenti diplomci i umjetnička suradnica Josipa Stojanović s Odsjeka za vizualnu i medijsku kulturu Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Prodaja publikacija po sniženim cijenama

Posjetite muzejsku suvenirnicu i odaberite publikacije za sebe ili dragu osobu po pristupačnim cijenama. Iz ponude izdvajamo kataloge zbirki, izložbi, brojeve Osječkog zbornika i dr. Osim publikacija u ponudi se nalaze i muzejski suveniri.

Radno vrijeme Muzeja Slavonije u petak 26. siječnja 2024. godine je za posjetitelje od 18 do 23 sata.

  ORGANIZATOR:

  DATUM DOGAĐAJA:

26/01/202426/01/2024
Skip to content