03/04/2017

Ukrasni tanjur Posljednja večera

Posljednja večera je Kristova posljednja, oproštajna večera koju je blagovao sa svojim učenicima večer prije raspeća. Tada je posljednji put proslavio židovski blagdan Pashe te ustanovio euharistiju, svetu misu. Spomendan te posljednje večere slavi se u četvrtak prije Uskrsa, na Veliki četvrtak.

U likovnoj umjetnosti motiv Posljednje večere, kao dio Kristološkog ciklusa, javlja se na djelima ranokršćanske umjetnosti i čest je sve do današnjih dana. Osobito su ga rado slikali umjetnici renesanse i baroka.

Izložena Posljednja večera prikazuje najavu izdaje. Isus je prikazan u središtu simetrične kompozicije, posebno naglašen aureolom. Apostoli su smješteni oko stola u živoj raspravi, nakon što je Isus najavio da će ga jedan od učenika izdati. Ivan, najdraži učenik, privio se Isusu uz prsa s pitanjem tko je taj. Jasno je s prednje strane stola istaknut izdajica Juda, s kesom dukata. Prizor je smješten ispred arhitekture, proširen prikazom hrane i posuđa.

Scena je nastala prema grafičkom predlošku, kako je to bilo uobičajeno u doba renesanse i baroka.

Ukrasni tanjur potječe iz vlasništva obitelji Pejačević iz Našica, u čijem je dvorcu ukrašavao zid jednog od salona. Možemo pretpostaviti da je nabavljen kao kolekcionarski primjerak. Danas je dio Zbirke metala Odjela umjetničkog obrta.

Skip to content