08/09/2016

TRAGOVI ONO ŠTO NESTAJE

Izložbeno edukacijski projekt Tragovi – Ono što nestaje,  autorice Marije Šarić Ban u suradnji sa Narodnim muzejom u Zadru, Državnim arhivom u Zadru, Kazalištem lutaka Zadar  i Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar, nastao je u sklopu međugradske, međuregionalne, međumuzejske i međuinstitucionalne suradnje, a tema mu je hrvatska narodna nošnja kao inspiracija u kazališnoj kostimografiji i odijevanju u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Izložbeni projekt će biti otvoren 15. rujna 2016. godine u Muzeju Slavonije, zgradi Magistrata, s početkom u 18 sati.

Na izložbi u Muzeju će biti predstavljene ilustracije narodnih nošnji s područja srednje i južne Dalmacije iz  knjige Ono što nestaje, Nošnje jadranskih planina i otoka, autora Ludwig Salvatora von Habsburag, iz 1904.  godine te crteži, skice, kostimi, snimke  te elementi scenografije iz kazališnih predstava iz Zadra te originalne nošnje iz fundusa Etnološkog odjela Narodnog muzeja Zadar.

Za izložbu u Osijeku autorica će nadopuniti izložbeni materijal s građom iz fundusa Etnografskog odjela Muzeja Slavonije i kostime, skice i fotografije iz mjuzikla Moje pjesme moji snovi iz Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku na istu navedenu temu.

Koncept izložbi se oslanja na priče o predmetima svakodnevne ili posebne upotrebe uz njihovu sažetu povijest te njihovu novu funkciju. Projekt  se bavi istraživanjem i dokumentiranjem, izlaganjem i educiranjem na području suvremene likovne i kazališne umjetnosti. U njemu se obrađuje građa iz zaboravljenih kazališnih fundusa i arhiva, muzeja, te  svakodnevnih predmeta koji imaju osobnu važnost , a mogu postati  elementi arhiva, muzeja ili kazališni objekti.

Cilj ovog projekta je otvaranje institucija javnosti u smislu zajedničke suradnje, prezentacije i educiranja javnosti o važnosti očuvanja tradicije i njeno uklapanje u novi razvoj .

Ovom izložbom naglašava se važnost poštivanja tradicije , važnost očuvanja memorije naroda za budućnost, važnost korištenja svih fundusa institucija u edukaciji,  pedagoškom radu i razvoju.

Tijekom izložbe, kao nadgradnja u sklopu pedagoškog rada će se održati seminar  Od inspiracije do realizacije na temu utjecaja hrvatske tradicije (hrvatska narodna nošnja, inspiracija za kazališnu kostimografiju) na likovnu i kazališnu umjetnost. Seminar će se realizirati autorica Marija Šarić Ban za studente preddiplomskog sveučilišnog  studija Kazališno oblikovanje, Odsjek za primijenjenu umjetnosti Umjetničke akademije iz Osijeka. Studenti Umjetničke akademije će sudjelovati i u realizaciji izložbenog postava.

Izložba će u Muzeju biti postavljena do 31. listopada 2016. godine.

Skip to content