27/10/2016

Putni kovčeg dr. Vjekoslava Hengla

Putni kovčeg proizvela je bečka tvrtka M. Würzl & Söhne,Wien- Carlsbad početkom 20. stoljeća. Izrađen je iz smeđe obojene svinjske kože, iznutra obložen bijelom pamučnom tkaninom prugastog uzorka, opremljen remenčićima za pričvršćivanje sadržaja kovčega. Na unutrašnju stranu poklopca našiven je džep koji se zatvara jezičkom, obrubljen smeđom kožom, za pohranu dokumenata, sitnijih odjevnih predmeta i drugih potrepština. Ispod džepa je mala pravokutna naljepnica s nazivom/oznakom  tvrtke (dvoglavi carski orao Habsburške Monarhije) izvedena srebrnim natiskom na crnoj podlozi. Metalna galanterija (alke ručki, bravice i dr.) načinjena je od mjedi. Na vanjskoj strani kovčega, na poklopcu i bočnim stranama, nalazi se niz naljepnica iz različitih europskih gradova u kojima je vlasnik kovčega odsjedao, s nazivima hotela (često s grafičkim prikazom objekta ili znamenitosti grada) prema običaju i modi toga vremena. Naljepnice su, na taj način, bile i promidžbena poruka, poziv da se posjeti grad i navedeno odredište. Tako s naljepnica iščitavamo:

BUDAPEST Vadászkűrt Hotel Jägerhorn, Hotel de Europe SARAJEVO, Grand Hotel M. Matić, Central, SPLIT, Palace Hotel ZAGREB, Hotel Astoria LEIPZIG, …chadn (nepotpuno) WIEN, Hotel Eisenbach PASSAU, Grand Hotel NÜRNBERG, Hotel Orel MARIBOR Yougoslavie, Hotel Annabella BALATONFURED, Dubrovačka parobrodska šlovidba (DP), Hotel Esplanade ZAGREB, Esplanade S.H.S. ZAHREB, Holland Paulez Hotel The HAGUE, Hotel Excelsior BEOGRAD, Palace Hotel ZAGREB, Hotel St. Gellért BUDAPEST, American Hotel AMSTERDAM House, Hotel Kaiserhof BERLIN, Dom-Hotel KÖLN-COLOGNE.

Dr. Vjekoslav Hengl (1875-1961.), odvjetnik i kasniji kraljevski javni bilježnik, rođen je u Donjem Miholjcu, završio studij prava u Beču, a u Osijeku uživa zavičajno pravo temeljem odluke gradskog poglavarstva u Osijeku od 21. prosinca 1905. U razdoblju 1920.-1934. obnaša dužnost gradonačelnika i zaslužan je za značajan razvoj grada u komunalnom, gospodarskom i kulturnom pogledu. Bio je oženjen Mathildom r. Gillming, koja potječe iz bogatih trgovačkih obitelji Blau i Gillming. Oboje su često odlazili na putovanja, diljem Europe. Mathilde je, imala sklonost oblačiti se po posljednjoj modi te često putovala, naročito u Pariz i Beč, gdje je uglavnom nabavljala garderobu. Osobito je voljela Italiju, i rado je ljetovala u Veneciji, dok je njen suprug radije odlazio u Karlsbad (Karlovy Vary)

Skip to content