20/07/2016

Prapovijesno naselje – radionica za maketare

U POTRAZI SMO ZA MAKETARIMA, TINEJĐERIMA I TINEJĐERICAMA KOJI ĆE SE ODVAŽITI I ZAJEDNO S MUZEJSKOM PEDAGOGINJOM IZRADITI MAKETU IDEALNO REKONSTRUIRANOG PRAPOVIJESNOG NASELJA LASINJSKE KULTURE STARE 6000 GODINA.

Zaštitna istraživanja na trasi autoceste Slavonika koja je tijekom 2007. i 2008. proveo Institut za arheologiju, točnije dr. Kornelija Minichreiter i dr. Zorko Marković dovela su do otkrića prapovijesnog naselja, koje je imalo izrazito razvijenu arhitekturu.

Najstariji dio nalazišta pripada eneolitičkoj lasinjskoj kulturi iz vremena oko 6000 godina prije sadašnjosti, tj. s kraja 5. i početka 4. tisućljeća pr. Kr., razdoblju srednjeg eneolitika. Otkriven je dio velikog naselja koje se sastojalo u svojem zapadnom – radnom dijelu od brojnih jama za vađenje gline i dvije veće peći za pečenje glinenog posuđa i glinenih predmeta. U istočnom – stambenom dijelu naselja otkrivene su tri velike zemunice (20×30 m) s bunarima na rubnom dijelu, kao i temelji pet nadzemnih kuća pravokutnog tlocrta. Najveća nadzemna kuća bila je dugačka 30 m i široka 12 m, dok su manje bile 8×5 m i 10×5 m s dvije prostorije. Od keramičkog posuđa nađeni su lonci i lončići, zdjele, tave i keramičke žlice. Osim keramike pronađeno je i nešto litike – ulomci kamenih alatki, sjekire s rupom za nasad drške. Arheološka građa pripada kasnom stupnju lasinjske kulture datirano od 3960. do 3360. pr. Kr.

Nacrti i podloge su spremni, predstoji nam oformiti tim i zasukati rukave. Izrađena maketa ide ravno u stalni postav, a upravo VI MAKETARI ćete sudjelovati u prezentaciji izrađene makete roditeljima, djedovima i bakama, ekipi frendova i frendica, susjedima i nastavnicima.

Prijave za radionicu u tijeku putem e-maila: info@mso.hr Molimo roditelje da prijave svoje tinejđere. U prijavi potrebno dostaviti ime i prezime djeteta, dob i kontakt odgovorne osobe.

Veselimo se susretu s vama..

Skip to content