10/10/2017

Partneri smo u “Grandma’s Story”

Od 16. do 18. listopada Muzej Slavonije, u suradnji s Udrugom za rad s mladima Breza, ugošćuje predstavnike radne skupine međunarodnog projekta „Grandma’s Story“ financiranog iz programa Europske unije Erasmus +. Nositelj projekta “Grandma s Story” je engleska neprofitna organizacija Legacy WM, a ključnih 9 partnera su organizacije iz Engleske, Turske, Estonije, Italije, Švedske i Hrvatske. Hrvatski partneri koji sudjeluju u projektu su Muzej Slavonije i Udruga za rad s mladima Breza.

Primarni cilj projekta je razvoj novih digitalnih alata i edukativnih materijala koji će djelatnicima pomoći u radu s mladim imigrantima i izbjeglicama u inter-kulturalnom okruženju. Cilj je uključiti mlade osobe – izbjeglice i migrante u rad i aktivnosti lokalne zajednice kroz razvoj vještina u interpretaciji, razumijevanju i  vrednovanju kulturne baštine i medija u okruženju koje je tolerantno i puno raznolikosti. Sekundarni cilj je osposobiti djelatnike za suradnju s muzejima i galerijama, baštinskim neprofitnim organizacijama posebno onim koji se nalaze u neposrednoj blizini boravišta ili prebivališta nacionalnih manjina.

Priče i sjećanja na migraciju i integraciju starijih generacija žena, “baka”, rijetko se prikupljaju ili prepričavaju. Muškarcima imigrantima može se pripisati doprinos razvoju njihovih zemalja domaćina, kroz naporan rad u svjetovnom ili fizički zahtjevnom poslu. No i žene su odigrale jednako važnu ulogu u svojoj novoj zemlji podizanjem obitelji i u nekim slučajevima napornim poslom s punim radnim vremenom. Međutim, njima se ne pridaje jednaka važnost u pričama o migraciji i imigraciji. Uključivanjem mladih migrantskog ili izbjegličkog podrijetla u njihovu lokalnu zajednicu, snimanjem i dijeljenjem takvih priča, projekt ima za cilj razviti ključne vještine interpretacije, očuvanja baštine i medija u okruženju migracije, tolerancije i raznolikosti.

Projektni tim razvija sveobuhvatne materijale i smjernice za izobrazbu osoba za rad s mladima koji će proširiti i razvijati njihove kompetencije u radu s mladim migrantima i izbjeglicama u interkulturnim sredinama. Za to će se koristiti web platforma na koju će se postavljati i dijeliti migrantske priče te organizirati pop-up izložbe u svakoj zemlji partnera.

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine, a usmjeren je prema jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, te je otvoren za njihove zajedničke projekte.

Projekt je započeo početkom 2017. godine, a aktivnosti će se provoditi sve do svibnja 2019. godine. Razvoj digitalnih alata i ostalih edukativnih materijala zainteresirani mogu pratiti na službenim internet stranicama:

www.grandmas-story.eu

Skip to content