18/11/2019

Otvorenje izložbe povodom obilježavanja 30. obljetnice Baltičkog puta

1989., u to vrijeme još uvijek okupirane Baltičke zemlje obilježavale su 50. obljetnicu potpisivanja Pakta Molotov-Ribbentrop kojim su nacional-socijalistička Njemačka i Sovjetski Savez podijelili Europu, koji je bio jedan od razloga početka Drugog svjetskog rata te 50-godišnje okupacije Estonije, Latvije i Litve.

23. kolovoza ove godine obilježavala se 30. obljetnica velike demonstracije pod nazivom „Baltijski put“, a koji su organizirali narodni pokreti za oslobođenje u Litvi, Latviji i Estoniji. Oko 2 milijuna stanovnika okupilo se na glavnoj cesti između Vilniusa, Rige i Tallinna, primilo za ruke i ostvarilo 675 km dug živi lanac koji je povezao sve tri baltičke prijestolnice. Na taj način su ova tri naroda objavila svijetu želju za slobodom i prekidom sovjetske okupaciju te ponovno uspostavljanje neovisnosti Baltičkih država. Bio je je direktan iskaz za poništenje posljedica kriminalnog Pakta iz 1939. Godine.

Tadašnje vlasti SSSR-a poslušale su zahtjeve stanovnika Baltičkih država pa su javno priznale da je Pakt Molotov-Ribbentrop postojao te su ga proglasile ništavim. Pola godine nakon „Baltičkog puta“, 11. ožujka  1990., Litva je ponovno proglasila neovisnost. Nakon ponovnog proglašenja neovisnosti, Estonija, Latvija i Litva su se intenzivno razvijale te 2004. sve tri države postale članicama EU-a i NATO-a.

UNESCO je 2009. uvrstio „Baltijski put“ u popis „Pamćenja svijeta“.

Ove godine se 30. obljetnica „Baltijskog puta“ u svima trima Baltičkim zemljama obilježava raznim kulturnim i društvenim manifestacijama, istovremeno podsjećajući na 80. obljetnicu potpisivanja zloglasnog Pakta Molotov-Ribbentrop. Tim povodom u Muzeju Slavonije, u petak 22. studenog, s početkom u 13:00 sati, održat će se otvorenje prigodne izložbe posvećene obljetnici 30. godina Baltičkog puta, a organizatori izložbe su Veleposlanstvo Republike Litve, u suradnji s Muzejom Slavonije. Nakon otvorenja izložbe docentica na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Slađana Josipović Batorek će održati prigodno predavanje.

O predavačici: Slađana Josipović Batorek – diplomirala povijest i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Autorica više znanstvenih radova i monografije iz područja nacionalne povijesti 20. stoljeća. Zaposlena na mjestu docentice na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, gdje predaje kolegije iz nacionalne i svjetske povijesti 20. stoljeća.

Ulaz na događanje je slobodan.

Skip to content