05/03/2020

Otvorenje izložbe LADO / RELJEFI / TRAGOVI

Izložba fotografija LADO / RELJEFI / TRAGOVI otvara se u Muzeju Slavonije u Osijeku 11. ožujka 2020. s početkom u 18:00 sati.

Autorica izložbe Petra Slobodnjak višegodišnja je suradnica jedinog nacionalnog folklornog ansambla koja ga je pratila na nastupima, probama i putovanjima, te svojom neumornom predanošću i talentom tražila trenutke koji nama gledateljima nisu uvijek vidljivi – neprocjenjive trenutke umjetničke ekspresije na sceni, kompleksnost folklorne plesne forme kao i jedinstvenost i ljepotu raznolikih narodnih nošnji. Gledajući fotografije, svaki gledatelj shvaća kako je njihovo zanimanje zapravo njihov život, može se raspoznati trud, ljubav i odricanje zahvaljujući čemu ovi profesionalci mogu predstavljati tradicijske pjesme i plesove na najvišoj izvođačkoj razini

Dio postava su i video-uradci Alena Vukovića, a posebnost izložbe su velike, lepršave poliesterske svile s otisnutim detaljima nošnji i pejzažima čime se ukazuje na povezanost podneblja i narodnih običaja. Prolaskom kroz postav od deset svila, visokih četiri metra i njihovim razmicanjem, posjetitelji će moći animirali izložbu pretvarajući je u interaktivno iskustvo.

Iza naslova izložbe skriva se kompleksnost, višeslojnost i ispreplitanje značenja kakvo donosi folklorni glazbeni izričaj. Spoj magijskog, obrednog različitih kultura koje su se izmjenjivale i ispresijecale na istom području, spoj ilirskog, keltskog, praslavenskog i kršćanskog, ceremonijalnog, seoskog i plemićkog, a zatim spoj znanja i umijeća, vrhunske tehnike i dojmljive interpretacije, sve su to obilježja Ladovih izvedbi kroz sedamdeset godina rada. Fotografije Petre Slobodnjak, nastale tijekom njezine trogodišnje suradnje s Ansamblom Lado, vrijedan su dokument o djelovanju ovog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla i njegovim izvedbama. One pokazuju dobro poznavanje repertoara i samih izvođača kao i vrijednih narodnih nošnji te razumijevanje Ladovih koreografija i interpretacija, veliku umješnost prilikom snimanja u nemogućim uvjetima, potpuno ovladavanje svjetlom, odnosno mrakom pozornice. Za ovu izložbu iz bogatog su fonda fotografija Lada Petre Slobodnjak odabrani upravo oni trenuci koji o tome govore najizravnije, a istovremeno poštuju specifičnosti scenske izvedbe. Tim su fotografijama pridruženi i pejzaži nastali na onim mjestima s kojih plesovi potječu te videoradovi s isječcima plesova. Pritom se pejzaži doimlju dijelom kao stilizirani pokreti, dijelom kao nabori tkanine, (plesni) pokreti odražavaju toplinu zemlje, strogoću kamena ili mekoću mora, a sve zajedno slika je tradicijske baštine, žive, vibrantne, prodorne i beskonačne. Izložba je podijeljena na zone. Tim se postupkom nastojalo poštovati uobičajene podjele folklorne glazbe i plesa prema regijama. Na istoj osnovi koncipiran je i katalog izložbe koji osim fotografija donosi i interpretacije četiriju od velikog broja mogućih motiva, odnosno stihova i plesova iz Ladovog repertoara (Ljelje, Zeleni Juraj, Nijemo kolo i Linđo). Time se publici pokušava dočarati reljefnost folklorne baštine i vremenski kontinuitet nekih obreda i običaja, koji su slijedom izmjena povijesnih okolnosti i sami mijenjali svoje oblike i značenja. Poseban dio izložbe su velika platna s otisnutim pejzažima isprepletenim s detaljima narodnih nošnji, koja materijalom i prizorom evociraju tradicijsko ruho i upućuju na povezanost podneblja i narodnih običaja.

Izložba ostaje otvorena do 26. travnja 2020. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan, veselimo se vašem dolasku!

Skip to content