21/04/2020

Noć knjige 2020. uz virtualni katalog izložbe Valpovački vlastelini

U četvrtak, 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige održava se deveta Noć knjige, posvećena aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige, koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

Muzej Slavonije, Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, Državni arhiv u Osijeku i Muzej Valpovštine sudjelovali su u realizaciji velikog izložbenog projekta – Valpovački vlastelini, predstavljanjem vrijedne muzejske i arhivske građe obitelji Prandau-Normann.

Partneri su predstavili građu valpovačkih vlastelina pohranjenu u brojnim zbirkama kroz tematske cjeline: Likovna baština Prandau-Normann, Valpovački vlastelini Prandau – Normann – bibliofili, kolekcionari i donatori, Upravljanje vlastelinstvom, lovstvo, glazbena ostavština, svakodnevni život.

Muzeološka koncepcija izložbe ima i zajedničku izvedbenu realizaciju kroz kvalitetan dvojezični katalog s uvodnim tekstovima i katalogom predmeta. No, partneri su odlučili otići i korak dalje stoga je realiziran i virtulani katalog izložbe Valpovački vlastelini Prandau-Normann dostupan na poveznici Valpovački vlastelini.

Na tragu (raz)otkrivanja baštine slavonskoga plemstva, baštinske ustanove Osijeka i Valpova izložbenim projektom Valpovački vlastelini Prandau-Normann u 2018. godini predstavili su vrijednu muzejsku i arhivsku građu obitelji Prandau-Normann, a sada je taj izniman sadržaj dostupan i u mrežnom okružju.

Skip to content