10/01/2017

MUZEJSKI ČETVRTAK – PRVA ZDRAVICA

U sklopu MUZEJSKOG ČETVRTKA 12. siječnja 2017. godine pripremamo edukativno zabavni panel pod nazivom “PRVA ZDRAVICA – NEKADA I DANAS”.  Panel i stručno vodstvo će se održati, s početkom u 18:00 sati, u zgradi Glavne straže, Trg sv. Trojstva 2.

Gosti panela govoriti će o kulturi proizvodnje i konzumacije alkoholnih pića od doba prapovijesti na području Panonske nizine, ali i sve do danas kroz novu, trend kulturu pripremanja i kušanja craft piva u Slavoniji. Sigurno mislite kako već sve znate, ali uvjeravamo vas da ćete od gostiju panela čuti puno novih informacija, o arheološkim nalazima, mitovima pa čak i anegdotama.

Gosti panela su:
DRAGANA RAJKOVIĆ, arheologinja, MSO
TIBOR KAINZ, Kušaonica piva GAJBA
DOMAGOJ DUJMIĆ, arheolog, MSO
IVAN VORGIĆ, proizvođač piva VALENS

Moderatorica i voditeljica programa je:
JESENKA RICL, MUZEJSKA PEDAGOGINJA

Nakon panela pozivamo sve drage posjetitelja Muzeja na nastavak druženja i daljnju raspravu s kolegama arheolozima u Kušaonici piva GAJBA, Sunčana 3, Osijek.

Prema rezultatima dosada istraženih arheoloških lokaliteta moguće je pretpostaviti kako je proizvodnja i konzumacija alkoholnih pića na području nekadašnje Panonske nizine poznata još od prapovijesnog doba. Stalni postav Prapovijesti u Muzeju Slavonije između ostalih, prezentira i badensku kulturu. Badenske šalice zasigurno imaju funkciju serviranja i konzumiranja hrane tj. pića, proizvedene su od fino pročišćene gline, a obzirom da na površini čaša nedostaju tragovi gorenja arheolozi zaključuju kako te čaše nisu bile korištene za kuhanje na vatri.

Kako se razvija kultura uživanja u pivu u gradu Osijeku? Craft pivovare vratile su hmeljne arome i mirise u pivo, donijele su voće i začine i razvile posebne kvasce, sve kako bi pokazale da pivo može sadržati užitak u čaši. Posebno se oko toga trude u Osijeku. Osječka scena craft pivarstva obogaćena je za nekoliko kušaonica piva, ali i proizvođačima craft piva.

Na panel diskusiji želimo publici predstaviti povijesne činjenice i vrijednosti koje Muzej kao kulturno muzejska institucija prezentira, ali i ponuditi prostor edukacije kroz zabavu, nova upoznavanja i umrežavanja.

Veselimo se vašem dolasku na muzejski četvrtak u Muzej Slavonije.

Skip to content