25/02/2016

Muzeji u loncu

Etnografsko fotografska putujuća izložba “Muzeji u loncu” rezultat je istraživanja i dokumentirati te prezentiranja čudesne riznice zaboravljenih jela ovog dijela Hrvatske u suradnji s muzejima od Virovitice do Iloka. Osim širenja svijesti o vrijednostima ovog dijela nematerijalne kulturne baštine, izložba je jedan od kotačića koji se nada pokrenuti korištenje tradicijske gastronomije ili jela s pričom u turističke svrhe, ali i popularizaciju tradicijskih eko namirnica. 

Nastavak je to projekta “Muzej u loncu” pokrenutog sa željom Etnološkog odjela Gradskog muzeja Požega da poticanjem otkrivanja zaboravljenih jela, sakupljanjem starih recepata, rekonstrukcijom i dokumentacijom njihove pripreme, ispitivanjem kazivača i istraživanjem izvora i literature doprinese rasvjetljavanju spoznaja o tradicijskoj prehrani istočne Hrvatske s kraja 19. i početkom 20. stoljeća.

Muzej Slavonije predstavlja se s dva jela iz Baranje: perkelt od štuke za Muzej u loncu skuhao je Oliver Krištof iz Kopačeva a zavezance su pak pripremili Nada i Boban Đurić iz Topolja.

http://www.muzejuloncu.com/spajza/druga-polica-price/229-muzeji-u-loncu-kopacevo

http://www.muzejuloncu.com/spajza/druga-polica-price/227-muzeji-u-loncu-topolje-zavezanci-iz-cudesne-zemlje-baranjske

Muzej likovnih umjetnosti predstavlja se s grenadir maršem i kolačem damen kapric a njihove recepte i priče potražite na policama digitalne špajze: http://www.muzejuloncu.com/

Izložba se u Muzeju Slavonije otvara 3.3.2016. godine s posebnim gostima. Turistička zajednica grada Osijeka predstavit će staro osječko jelo knedle ali i esekerski knedlsat a bit će govora i o domaćim vinima i sljubljivanju s našim starim receptima. Iz naše domaće muzejske kuhinje udružene snage iz Etnografskog, Tehničkog i Odjela likovnih i primjenjenih umjetnosti te Odjela knjižnice izložit će predmete iz fundusa vezane uz pripremu i uživanje tradicijske seoske i osječke gradske trpeze. Pridružite nam se!

Skip to content