04/04/2019

KRIŽNI PUT NA USKRŠNJIM JAJIMA

Ususret blagdanu Uskrsa u Muzeju Slavonije je izloženo 14 uskrsnih jaja koji oslikavaju temu Križnog puta. Jaja je 2018. godine Muzeju Slavonije darovala Marina Vaštag kao oporučnu ostavštinu svoje majke i autorice Eve Zetović – Bažant iz Osijeka.

Gđa Zetović – Bažant je jaja izradila u tradicijskoj tehnici struganja na ispuhanim i lukovinom obojanim jajima. Intenzivno se bavila mnogim tradicijskim i suvremenim tehnikama, a posebno je mjesto u njezinom srcu imala slovačka ornamentika.

Križni put je pobožnost na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob.

Stanice križnog puta, također poznate kao Via Dolorosa, je pripovijedanje o posljednjim satima u životu Isusa Krista na zemlji. Sastoji se od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke.

Pobožnost je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke.

Crkva vjeruje, da svatko tko aktivno sudjeluje u pobožnosti Križnoga puta dobiva brojne milosti i potpun oprost grijeha, ako se taj dan ispovijedi i pričesti.

Donacija se nalazi u Zbirci uskršnjih jaja Etnografskog odjela. Izložena uskrsna jaja možete istražiti od danas sve do sredine mjeseca svibnja, od utorka do subote, u vremenu od 10:00 do 18:00 sati.

Skip to content