07/12/2017

Japanski kilt

Nakon gostovanja izložbe „Vedrina japanskog kilta“ u više hrvatskih i austrijskih gradova, 2015./2016., između ostalih i u Muzeju Slavonije, izloženi eksponati darovani su pojedinim školama, bolnicama i muzejima ovih zemalja kao izraz zahvale na potpori i pomoći japanskom narodu pogođenom razornim potresom i tsunamijem,  11. ožujka 2011.

Izložena umjetnička rukotvorina, ovaj japanski patchwork kilt pod nazivom „FESTIVAL ZVIJEZDA“ (TANABATA FESTIVAL) autorice NAOMI NAKAMURA (grupa A – grad Chiba) iz Udruge japanskih učitelja rukotvorina , darovana je tom prigodom Muzeju Slavonije.

U tradiciji gotovo svake zemlje postoji vještina šivanja iglom i koncem,  pa je takav slučaj i s Japanom, gdje se od antičkih vremena njeguju tradicionalne tehnike sashikoyosesaki. Tehnika koja je ovdje predstavljena – tehnika patchwork kilta  –  iz drevne je Engleske, prenesena je i proširena u Americi  i Australiji, a već u 18. stoljeću ovi ukrasni predmeti,  prvobitno namijenjeni pokrivanju i održavanju topline, počeli su se cijeniti kao umjetnička djela. U Japanu je metoda patchwork kilta prihvaćena prije pedeset godina, prilagođena  i obogaćena posebnim tehnikama te su se ovakvi predmeti,  koje karakterizira izuzetne ljepota  i  minucioznost izvedbe, počeli izlagati u Europi i Americi kao specifičan umjetnički izraz.

Kilt je oblik umjetničke rukotvorine u kojem se mali komadi materijala (svila, pamuk i drugo) ručnim šivanjem spajaju kako bi se dobio kilt s raznim motivima, sličan slici. Svaki kilt se sastoji od tri sloja: gornji sloj s motivima, stražnji sloj tkanine i središnji sloj – obično debeli sloj vate. Slojevi se povezuju ručnim šivanjem.“
(iz deplijana izložbe „Vedrina japanskog kilta“)

 

Skip to content