07/12/2015

Izložba “Osječko!”

Izložbom „Osječko!“ Muzej Slavonije izlaže izbor predmeta iz svojih zbirki koji su nastali na povijesnom području grada Osijeka – od prapovijesti do suvremenog doba ili se na bilo koji način vežu uz Osijek. Izložbom se želi pokazati bogatstvo materijalne i nematerijalne baštine Osijeka kroz predmete umjetničkog obrta, industrije, arheologije, likovne umjetnosti, izdavaštva i raznih drugih vidova svakodnevnog života. Izložbom bi trebala evocirati sjećanja na ono što je bilo osječko ili pak potaknuti na razmišljanje o onome što bi mogli nazvati brand Osijeka.

Mnoštvo je stvari koje bi svatko mogao povezati s Osijekom poput Osječkog piva, Julija Knifera, kalodonta , Franje Krežme, keksa Jadro, Franje Kuhača… No, zna li se da su u Osijeku izrađivane i žarulje, bicikli tvornice Papuk, odjeća i obuća od kože? Sjeća li se još tko duge tradicije proizvodnje namještaja ili pak tekstila? Sjeća li se itko šibica, čija je proizvodnja označila početak osječke industrije. Zna li netko da je u Osijeku tiskana i encikopedija ili pak skladan prvi hrvatski balet „Jela“?

Izložbom bi htjeli skrenuti pažnju na značaj Osijeka, a sadržajem se obratiti Osječanima te svim onima koji (još uvijek) upoznaju Osijek.

Sponzori izložbe su: Karolina d.d., Osječka pivovara d.d., Foto art d.o.o., Croatia osiguranje d.d., Metronet d.d., AC Buljubašić, Grad Osijek

Izložba će biti otvorena do siječnja 2017. godine.

Skip to content