05/05/2017

Izložba “O životu i djelu akademka Mije Kišpatića”

Izložba O ŽIVOTU I DJELU AKADEMIKA MIJE KIŠPATIĆA rezultat je međuinstitucionalne suradnje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku i Muzeja Slavonije u Osijeku.

Osječanin Mijo Kišpatić izuzetan prirodoslovac, znanstvenik i popularizator prirodnih znanosti svojom svestranom djelatnošću krajem 19. i početkom 20. stoljeća ostavio je neizbrisiv trag u prirodoslovlju i znanosti hrvatskoga naroda. U prilog tome govore rezultati brojnih znanstvenih istraživanja, dugogodišnja i uspješna obrazovna djelatnost u gimnazijama i na fakultetu, te kontinuirana popularizacija znanosti. Mijo Kišpatić prvi je hrvatski petrolog i mineralog, obrazovan i djelatan u tim specijalnostima, prvi je kao takav djelovao kao profesor na Sveučilištu u Zagrebu i bio izabran za člana tadašnje Jugoslavenske (danas Hrvatske) akademije znanosti i umjetnosti, te prvi ravnatelj Mineraloško-petrografskog muzeja i Sveučilišnog zavoda. Godine 2011. život i djelo Kišpatića prezentirani su u Muzeju Slavonije u Osijeku izložbom „Osječanin Mijo Kišpatić – prvi hrvatski doktor prirodnih znanosti“ .

Autorica izložbe: Sanja Vidović, muzejska savjetnica Muzeja Slavonije u Osijeku.

Dani otvorenih vrata Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, 9. i 10. svibnja 2017.

Skip to content