15/09/2020

Hereditas sancta. izbor iz sakralne baštine u Muzeju Slavonije

Prigodnom izložbom Hereditas sancta: izbor iz sakralne baštine u Muzeju Slavonije Muzej Slavonije pridružio se međunarodnom festivalu sakralne umjetnosti Ars Sacra. Festival se diljem Mađarske održava treći tjedan u rujnu, a ove godine program se proširio i u Hrvatsku. Muzej likovnih umjetnosti središnja je osječka institucija festivala koja je uključila i ostale baštinske ustanove Osijeka, a Đakovačko-osječka nadbiskupija financijski podržala.

Autorica izložbe Andreja Šimičić naglašava kako je dio sakralne baštine iz Muzeja Slavonije muzejskoj publici bio predstavljen tijekom 2003. godine, obilježavajući iznimno važan trenutak za Osijek – posjet pape Ivana Pavla II. 7. lipnja. U svibnju te godine otvorena je izložba Sakralna umjetnost iz zbirki Muzeja Slavonije Osijek, izložba u čast dolaska Svetog Oca Ivan Pavla II. u Osijek. Izložba je bila prigoda da se iz fundusa Muzeja posebno istraže, izaberu i izlože sakralni predmeti iz različitih zbirki. Za Odjel umjetničkoga obrta izložba je potakla osnivanje nove zbirke. Naime, tada su iz dotadašnje zbirke Varia izlučeni sakralni i religiozni predmeti koji su utemeljili Crkvenu zbirku, kasnije preimenovanu u Zbirka sakralnih predmeta. Pod tim nazivom Zbirka sakralnih predmeta 2016. godine upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Valja naglasiti da začetke utemeljenja zbirke crkvene umjetnosti prepoznajemo već u prvim godinama postojanja Muzeja. Također, dio stalnoga postava na Mažuranićevom vijencu bio je posvećen sakralnoj baštini Osijeka i okolice.

U nekoliko drugih zbirki Odjela umjetničkoga obrta (Zbirka slika i okvira, Zbirka namještaja, Zbirka metala, Zbirka stakla, Zbirka svetih sličica) nalaze se predmeti sakralne baštine, no tradicionalno su prema temi ili vrsti materijala zasada dio navedenih zbirki.

Izložba će biti otvorena do 15. listopada 2020.

Skip to content