29/05/2017

Gajdaš iz Rokovaca – omiljena uspomena Julija Njikoša

Rokovci, oko 1988. godine
izrada i dar Roke Božića
MSO-205337

ijelo, gajde i opanci oblikovani su od polimer gline. Sijeda kosa i veliki brkovi izrađeni su od kudjelje. Gajdaš je odjeven u narodnu nošnju: platnena košulja i gaće, prsluk i preko ramena prebačen kaputić rekla od sukna. Na nogama su obojci i opanci.

Gajdaša je izradio za Julija Njikoša i poklonio mu ga Roka Božić iz Rokovaca; on i njegova obitelj bili su prijatelji s Njikošem, kojem je ova figura bila veoma draga uspomena. Danas je gajdaš dio donacije cjelokupne ostavštine Julija Njikoša iz 2011. godine Muzeju Slavonije zalaganjem supruge Vere Svobode i obiju kćeri.

Doajen hrvatske tamburaške glazbe Julije Njikoš (Osijek, 1924. – Zagreb, 2010.) priznati je hrvatski muzikolog, melograf, skladatelj, dirigent, novinar i glazbeni kritičar.

Već sa dvanaest godina svira i dirigira tamburaškim orkestrom „Tipograf“. Godine 1951. postaje urednik Narodne muzike Radio Osijeka i iste godine osniva Tamburaški orkestar Radio Osijeka, a 1954. godine Tamburaško društvo „Pajo Kolarić“. Kao vrstan dirigent vodi mnoge orkestre, a njegove skladbe i prilagodbe za tamburu i orkestar dragocjeni su promicatelji tamburaške glazbe.

Na poticaj Julija Njikoša 1961. godine Slavonsko tamburaško društvo „Pajo Kolarić“ osniva Festival hrvatske tamburaške glazbe, u kojem je i sam aktivno radio kao predsjednik Programskog stručnog vijeća čitav svoj život

Izniman doprinos su njegovi zapisi preko 4000 narodnih pjesama i plesova, što predstavlja pravi etnomuzikološki dragulj. Radeći na terenu, sklapa mnoga prijateljstva. Izložena lutka gajdaša rezultat je jednog takvog prijateljstva.

Tekst: Vlasta Šabić

Skip to content