KUTIJA SJEĆANJA

Posebno osmišljena radionica za osobe koje boluju od demencije i njihove njegovatelje. U suradnji s muzejskim pedagogom sudionici proučavaju sadržaj kutije sjećanja – npr. fotografije, licitarska srca, razglednice i sl. – te uz čaj i kekse razgovaraju o predmetima, ali i sjećanjima koja ih uz predmete vežu. Kognitivni programi za stariju životnu dob, kao što je Kutija sjećanja osmišljeni su s ciljem smanjenja rizika od demencije ili usporavanja bolesti. To nije program u kojemu se uče tehnike ili kako koristiti medij već se uči kako komunicirati i interpretirati ideju kroz regeneraciju uma i preispitivanje naše percepcije.

 

BROJ POLAZNIKA : do 5+5 (ukupan broj sudionika)
TRAJANJE : 45 - 60 min.
CIJENA : Na upit
NAJAVE I REZERVACIJE : edukacija@mso.hr

Bilješke za njegovatelje

Kako u muzejima njegujemo pamćenje?

Istraživanja sugeriraju da zdrav načina života, uključujući zdravu prehranu, redovito vježbanje i kognitivnu stimulaciju, može umanjiti rizik od kognitivnog pada i demencije. Jedna od terapija u kognitivnoj stimulaciji je i reminiscencija prilikom koje se osobe prisjećaju događaja iz prošlosti uz pomoć glazbe ili osobnih predmeta poput fotografija.

Muzeji su baštinske institucije, koje čuvaju, vrednuju i promoviraju baštinske predmete. Ti predmeti svjedoče o društveno kulturnim ili povijesno gospodarskim promjenama, ali i o životu pojedine obitelji, majstorstvu obrtnika ili stvaralaštvu umjetnika. Muzejske izložbe ili pojedinačni predmeti  mogu stimulirati posjetitelje da se prisjete.  Koliko puta sam imala prilike vidjeti široki osmijeh ili suzu radosnicu na licima naših posjetitelja? „Moja je majka imala isti ovakav set za čaj! Koristila ga je u posebnim prigodama. Iz iste ovakve keramičke posude sam kao dijete kriomice uzimala šećer u kocki! Majka se jako ljutila što ništa nisam ostavila za goste.“ kroz smijeh starija gospođa prepričava dogodovštine iz djetinjstva. „Sjećam se tvornice s ove fotografije. Moj stric je radio u njoj. Proizvodili su najukusniju čokoladu i bombone. Često bi dolazio u naš dom na nedjeljni ručak. Znali smo što nas čeka za desert!“ komentirao je gospodin promatrajući crno bijelu fotografiju radnika ispred tvorničke hale. Osjećaji koji se javljaju uslijed posjete muzejskim izložbama nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Interpretacija muzejskih predmeta – fotografija, osobnih predmeta, slika i skulptura, kućanskih pomagala ili dječjih igračaka – može pomoći u njegovanju sjećanja na osobne priče. Baštinske ustanove, muzeji i arhivi, su riznice memorije. Interpretacija može probuditi sjećanje, sjećanje pak pobudi osjećaje, a zbog osjećaja se osjećamo živima.

Više o projektu Box of Our Memories saznajte na poveznici  https://boxofourmemories.eu/

Skip to content