ODJEL UMJETNIČKOG OBRTA

Predmete umjetničkog obrta Muzej prikuplja od početaka djelovanja. Za utemeljenje Odjela umjetničkog obrta važan je darovatelj Franjo Sedlaković, jedan od osnivača Muzeja, koji je tijekom 1890-ih godina donacijama predmeta od fajanse i kositra oblikovao jezgru budućeg Odjela. Važna je uloga Arheološkog kluba „Mursa“, a nakon Drugog svjetskog rata Komisije za sakupljanje i zaštitu spomenika kulture. Nebrojeni su darovi i otkupi pojedinaca i obitelji kojima se oblikuju zbirke Odjela svjedočeći o građanskom životu Osijeka i Slavonije od 18. do 20. stoljeća, a pojedini predmeti datiraju i u najnovije doba.

Iako začeci sežu u 1870-e godine, stalnim postavom stilskog namještaja uz dekorativne predmete i umjetničke slike Odjel umjetničkog obrta osamostaljen je 1951. godine. Autorica postava i važnog kataloga jest dr. sc. Danica Pinterović. Nastavljajući vrijedan rad dr. Pinterović i prof. Marije Malbaša, ali istodobno dajući osobni pečat, od 1964. godine o predmetima Odjela brine se prva povjesničarka umjetnosti prof. Ida Horvat marno ih predstavljajući na izložbama te publicirajući u stručnim časopisima i katalozima.

Danas je Odjel uvelike prerastao prvi stalni postav i devet zbirki u koje su predmeti bili grupirani. Dolaskom u Muzej Radmila Biondić, dipl. pov. umj., usustavila je predmete Odjela umjetničkog obrta u dvadesetak zbirki. Fundus Odjela čine namještaj i kućni i osobni satovi, umjetničke slike te razni umjetnički oblikovani uporabni i ukrasni predmeti od keramike, stakla i metala tematski podijeljeni u zbirku sakralnih predmeta, rasvjetnih tijela, odjeće, modnog pribora, plesnih rasporeda, igračaka, nakita, glazbenih instrumenata. Proizvedeni pretežno u Osijeku te u manufakturama i tvornicama Beča, Pešte ili Praga, potvrđuju duboku ukorijenjenost Osijeka u srednjoeuropski kontekst.

Čuvajući baštinu od zaborava, Odjel je prikupio ambalažne i reklamne predmete osječkih radionica i tvornica kao i kućanske predmete, neke i bez stilskih osobina, kao spomen na prošlo vrijeme.

 

DJELATNICE

 

Andreja Šimičić, viša kustosica, voditeljica odjela
Tel: +385 (0)31 213 504
E-mail: andreja.simicic@mso.hr

 

Gabrijela Odobašić, kustosica
Tel: +385 (0)31 213 504
E-mail: gabrijela.odobasic@mso.hr

Skip to content