PRIGODNA IZLOŽBA “KRIŽNI PUT NA USKRŠNJIM JAJIMA”

Tema Križnog puta prikazana je na 14 uskrsnih jaja koje je 2018. godine darovala Marina Vaštag kao oporučnu ostavštinu svoje majke i autorice Eve Zetović – Bažant iz Osijeka.
Izradila ih je u tradicijskoj tehnici struganja na ispuhanim i lukovinom obojanim jajima. Intenzivno se bavila mnogim tradicijskim i suvremenim tehnikama, a posebno je mjesto u njezinom srcu imala slovačka ornamentika.

Stanice križnog puta, također poznate kao Via Dolorosa, je pripovijedanje o posljednjim satima u životu Isusa Krista na zemlji. Sastoji se od 14 postaja. Za svaku postaju, u crkvama
ili na javnim mjestima postavljaju se slike ili kipovi s likovnim prikazima Isusove muke.

Pobožnost je vrlo stara i potječe iz Jeruzalema. Nastala je tijekom hodočašća, kada su vjernici obilazili mjesta Isusove muke. Crkva vjeruje, da svatko tko aktivno sudjeluje u pobožnosti Križnoga puta dobiva brojne milosti i potpun oprost grijeha, ako se taj dan ispovijedi i pričesti.

Tematsku i prigodnu izložbu možete posjetiti od utorka do subote u vremenu od 10:00 do 18:00 sati, do 14. travnja 2023.

Isus pada drugi put pod križem


Vodili su i drugu dvojicu, zločince, da ih pogube s njme. Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: “Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!” A drugi ovoga prekoravaše: “Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.” Onda reče: “Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.” A on će mu: “Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!”

Isusa skidaju s križa


Uvečer dođe neki bogat čovjek iz Arimateje, imenom Josip, koji i sam bijaše učenik Isusov. On pristupi Pilatu i zaiska tijelo Isusovo. Tada Pilat zapovjedi da mu se dadne. Josip uze tijelo, povi ga u čisto platno i položi u svoj novi grob koji bijaše isklesao u stijeni. Dokotrlja velik kamen na grobna vrata i otiđe. A bijahu ondje Marija Magdalena i druga Marija: sjedile su nasuprot grobu.

Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ


Izlazeći nađu nekoga čovjeka Cirenca, imenom Šimuna, i prisile ga da mu ponese križ. I dođoše na mjesto zvano Golgota, to jest Lubanjsko mjesto, dadoše mu piti vino sa žuči pomiješano. I kad okusi, ne htjede piti. A pošto ga razapeše, razdijeliše među se haljine njegove bacivši kocku. I sjedeći ondje, čuvahu ga.

Posjetite izložbu

Skip to content