Otvorenje izložbe “SPRANG – drevna tehnika pletenja čipke”

  DETALJI:

Pozivamo vas na otvorenje izložbe “Kapice od pletene čipke” koja će se održati 8. prosinca s početkom u 12:00 sati, u Muzeju Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6. Ulaz za sve posjetitelje je slobodan.

Izložba predstavlja starinsku sprang tehniku pletenja kroz rekonstrukciju slavonskih ženskih kapica, te i autorske odjevne predmete i modne dodatke koji su inspirirani ovom povijesnom rukotvornom tehnikom.

Sprang je metoda izrade čipke manipuliranjem paralelnim nitima osnove koja je fiksirana na oba kraja u okvir. Tehnika je vrlo stara, vjerojatno je jedna od najstarijih vrsta čipke. Uzorci takvom tehnikom izrađene čipke pronađeni su u egipatskim grobnicama, a poznavali su je narodi različitih kultura i povijesnih razina na više kontinenata. Tehnika je u svojoj osnovi ostala praktično nepromijenjena od prapovijesti, tijekom srednjega vijeka, pa sve do današnjih dana, no danas je rijetko tko poznaje i vlada njome.

Sprang tehnika je danas u nas poznata jedino u selima kupske doline između Karlovca i Ozlja i to pod nazivom jalba. Tehnika je kao važan dio nematerijalne kulturne baštine stavljena na listu Zaštićenih kulturnih dobara RH. Ova tehnika pletenja čipke na okviru je u davnoj prošlosti bila poznata i na području Hrvatskog zagorja i dijela Slavonije naseljenog većinom Mađarima (Hrastin, Korođ, Laslovo i Retfala). Do danas se jedino zadržala u ozaljskom kraju, u selu Trg, gdje se tom tehnikom izrađuju kapice – poculice, pokrivala za glavu udatih žena.

Autorica izloženih predmeta, Valéria Sebők iz Vojvodine (Subotica), višestruko je nagrađivana vezilja. Ova tehnika ju je zaintrigirala prije dvadesetak godina i od tada ju je istraživala kroz stručnu literaturu, muzejske predmete i terenski rad kako bi samouko, korak po korak, savladala izradu čipke ručnim pletenjem niti na okviru. Danas je to umijeće dovela do izvrsnosti. Na Nacionalnoj izložbi narodne umjetnosti u Mađarskoj u kategoriji čipkarstva zadnjih godina je nekoliko puta nagrađivana, te je zaslužila i najviše priznanje te stručne izložbe za najautentičniju izradu čipke sprang tehnikom.

Izložba se otvara prigodom autoričine donacije rekontruiranih ženskih kapica izrađenih sprang tehnikom, kojom se Muzeju Slavonije pruža prilika čuvanja poveznica slavonskih Mađara i ove drevne tehnike rukotvorstva.

  ORGANIZATOR:

  DATUM DOGAĐAJA:

08/12/202208/02/2023
Skip to content