U sklopu Muzejskog četvrtka obilježavamo vrijednost životnog djela Julija Njikoša, muzikologa, kompozitora i najboljeg tamburaškog dirigenta uopće. U četvrtak 24. listopada s početkom u 19:00 sati u Vijećnici Muzeja Slavonije o radu Njikoša govorit će povjesničarka mr. sc. Vera Erl. Prigodno, u Muzeju će biti izloženo nekoliko predmeta koji se čuvaju u muzejskim zbirkama, a ostavština su i svjedočanstvo o glazbenom putu osječkog muzikologa.

O vrijednosti dugogodišnjeg rada na sakupljanju i proučavaju narodnog blaga Slavonije i Baranje govore i brojna priznanja Osijeka, Đakova, Vinkovaca i Donjeg Miholjca. Od Grada Osijeka Njikoš je primio sva priznanja koje Grad uručuje zaslužnima: 1971. Nagrada Grada Osijeka; 1985. Pečat Grada Osijeka; 1999. Zlatni grb Grada Osijeka za životno djelo i 2003. Nagrada Osječko – baranjske županije za životno djelo ostvareno u području  kulture. Njikoš je dobitnik „Porina“ za životno djelo 2009. godine, nagrade Franje Hanamana 2010. za promicanje i razvoj kulture i povijesne baštine Općine Drenovci, te posljednje nagrade 2010. Društva skladatelja imenom Njikoševa uzora Franjo Ksaver Kuhač.

O Njikoševom životnom putu i dostignućima govorit će mr.sc. Vera Erl. Povjesničarka Erl napominje da Šokačka grana Osijek i ove godine obilježava, u suradnji sa STD Pajom Kolarić, godišnjicu smrti svog prvog počasnog člana Julija Njikoša i osnivača Prvog građanskog  tamburaškog zbora u Osijeku 1847. Paje Kolarića s nazivom: 9. Dani Julija Njikoša i 143. godišnjica smrti Paje Kolarića.

Julije Njikoš, rođeni Osječanin (Osijek, 9.04.1924. – Zagreb, 27.10.2010.) muzikolog, kompozitor, dirigent, melograf, glazbeni kritičari komentator u Muzičkoj redakciji Radiotelevizije Zagreba, a od 1951. do 1968. urednik narodne muzike Radio Osijeka, jedan od osnivača STD Pajo Kolarić, osnivač  i predsjednik Umjetničkog savjeta Festivala hrvatske tamburaške glazbe (FHTG), Hrvatskog tamburaškog saveza, glavni urednik časopisa Hrvatska tamburica i dr. Od sredine 20. stoljeća Julije Njikoš predvodnik  je tambure i tamburaštva  i to ne samo u Osijeku, nego u Hrvatskoj.

Nastavljač  je djela  svojih prethodnika  P. Kolarića i F. Kuhača, J. Andrića, koji za Njikoša navodi: „Kao dirigent Njikoš je jedan od najboljih tamburaških dirigeneta uopće.“  Umjetničku afirmaciju tamburaške glazbe J. Njikoš ostvaruje Festivalom hrvatske tamburaške glazbe (FHTG) 60-tih godina 20. stoljeća. Veliki dio svoga rada J. Njikoš  posvetio  je  svom rodnom Osijeku, Slavoniji i Baranji. Upravo to su i njegova stalna izvorišta i inspiracija iz kojih crpi nepresušno narodno blago koje prikazuje u melodijama, kantatama, suitama, veselim predigrama koncertnih kola i dr.

Julije Njikoš, muzikolog i melograf zapisao je oko četiri tisuće narodnih pjesama, kola i poskočica te priča iz narodnog života koje su slušane na valovima Radio Zagreba i Osijeka. Kao autor, voditelj razgovora i urednik Radio Zagreba ostvario je preko 700 emisija Iz rada amaterskih društava popularizirajući njihov rad prepoznajući ono izvorno baštinsko. Želja za očuvanjem baštine vodila ga je u mnoge domove širom Slavonije i Baranje, a sve zapisano i snimljeno objelodanio  je u svojih više od 14 knjiga.

„Njikoševi zapisi postali su prva brana i otpor prodoru novokomponiranog šunda i došli kao naručeni svim ljubiteljima i štovateljima slavonske pučke glazbe „(Mihael Ferić). Od prve knjige Kad zapiva pusta Slavonija  (1954.) do Glazbene literature za tamburaške orkestre i sa podnaslovom Glazbeni arhiv Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku promovirane  u suradnji sa Šokačkom granom Osijek 27.12.2007.  do svoje  posljednje knjige Povijest tambure i tamburaške glazbe u nakladi Šokačke grane i STD P.Kolarić i Hrvatskog tamburaškog saveza Osijek tiskana posthumno 2011. godine. Ovu knjigu  nije dočekao. “Neosporno je da je Julije Njikoš najplodniji hrvatski tamburaški publicist svih vremena! Navodi Mihael Ferić,  poznati muzikolog.