21/09/2017

Svjetski tjedan svemira 2017. u Muzeju Slavonije

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na besplatno vodstvo za učenike osnovnih škola u postavu „Prapovijest“ i zabavno edukativni program u trajanju od 60 minuta. Program organiziramo povodom obilježavanja Svjetskog tjedna svemira 2017. Muzej Slavonije se obilježavanju Svjetskog tjedna svemira prvi puta pridružio prošle godine bogatim programom. Ove godine za učenike osnovnih škola u pratnji nastavnika, pripremili smo besplatni posjet stalnom postavu „Prapovijest“ u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije.

U stalnom postavu Prapovijesti nalaze se arheološki predmeti koji pripadaju vučedolskoj kulturi, a koja predstavlja završnu fazu eneolitika. Vučedolsko poimanje svijeta iskazano je na njihovim posudama najstarijim europskim ideogramima. Svi ukrasi na njima nose nebesku simboliku, a keramička posuda iz Vinkovaca, nastala oko 2600.g.pr.Kr., prikazuje astralni kalendar vučedolske kulture.

Prapovijest. Vučedolci. Astralni simbolizam.

Najstariji indoeuropski kalendar je jedna od najmarkantinijh posuda vučedolske kulture, a po mišljenju prof. Durmana ona prikazuje najraniji i najpotpuniji indoeuropski kalendar nastao u vrijeme sumerskog razdoblja u Mezopotamiji i Staroga kraljevstva u Egiptu. U četiri ukrašenim pojasevima, astralnim simbolizmom, prikazana su četiri godišnja doba. Zviježđa koja zastupaju pojedine dijelove godine prikazana su u vrijeme sumraka kao prva obilježja večernjeg neba. Vučedolska je godina počinjala proljetnim ekvinocijem kada sunce simbolički zamjenjuje najuočljivije zimsko zviježđe – Orion, čije su tri zvijezde pojasa, u vučedolsko doba, na taj dan zalazile i na nekoliko mjeseci nestajale s noćnog neba. Sunce i astralni simbolizam kao i prikazi marsa i Venere uz negiranje lunarnog simbolizma – Mjeseca, važna su značajka Indoeuropljana. Astralni simboli s kojima su Vučedolci ukrašavali svoje posude, mogu se smatrati i svojevrsnim prvim europskim pismom.

Tumačenje simbola kalendara: Orion, Sunce, Labud, Kasiopeja, Mars-Plejade, Blizanci, Ribe –Pegaz.

World Space Week.

World Space Week  je međunarodna proslava znanosti i tehnologije. Proslava se održava svake godine od 4 do 10 listopada, a ta dva datuma koriste se povodom obilježavanja lansiranja prve letjelice s čovjekom 4.10.1957. Sputnik u svemir i 10.10.1967. potpisivanje Sporazuma o principima upravljana aktivnostima USA u istraživanju svemira, uključujući Mjesec i ostalih nebeskih tijela.  Organizatori Svjetskog tjedna svemira su agencije, svemirske kompanije, škole, planetariji, muzeji i dr. Sinkronizirana događanja privlače pažnju javnosti i medija. 2014. godine održalo se 1600 događanja u 72 zemlje.

Program u Muzeju.

  • Besplatno vodstvo za učenike osnovnih škola u postavu „Prapovijest“ i zabavno edukativni program u trajanju od 60 minuta.
  • Obvezne su prethodne prijave zbog ograničenog broja vodstva.
  • Vodstvo je moguće organizirati u vremenu od 10:00 do 12:00 sati, 5. i 6. listopada, u zgradi Glavne straže, Trg sv. Trojstva 2, Osijek.

 

Prijave:

e-mail: info@mso.hrjesenka.ricl@mso.hr

tel. +385 31 445 383

Kontakt:Jesenka Ricl, Edukacijski odjel, MSO

Veselimo se vašem dolasku,
vaši Muzealci.

 

 

Skip to content